Datawerkplaats Mentale Gezondheid

2 min leestijd
  • Intro
  • Waarom Datawerkplaats?
  • Data is geen doel
  • Meer weten?

Datawerkplaats Mentale Gezondheid is sinds 2023 op stoom. Het doel: datagedreven werken aan de (mentale) gezondheid van alle Drenten. De Datawerkplaats is een domeinoverstijgende en integrale data-omgeving waar je zelf aan de knoppen zit en data gebruikt om breed op verschillende thema’s te sturen. Dit doen we door gezamenlijk met alle betrokken organisaties de cyclus ‘Data, duiden, dialoog en doen’ te doorlopen, zodat we ook echt gerichte verbeteringen kunnen inzetten in de regio.  Op dit moment is de Datawerkplaats ingericht op mentale gezondheid. In de toekomst wordt dit uitgebreid met andere thema’s.

Waarom een Datawerkplaats?

Ervoor zorgen dat mensen zo (mentaal) gezond mogelijk blijven. Dit is een grote uitdaging waar wij met zijn allen voor staan. Op de juiste manier data inzetten is hierbinnen een waardevol middel. We zien verschillen tussen geografische gebieden maar ook tussen doelgroepen als het gaat om (mentale) gezondheid, vaak te verklaren door andere achterliggende oorzaken. Zo speelt stress vooral een grote rol bij meisjes uit de middelbare schoolleeftijd met een hoger opleidingsniveau en is eenzaamheid juist een belangrijke achterliggende oorzaak bij ouderen. Dat vraagt een andere aanpak om mentale gezondheid gericht te verbeteren.

De Datawerkplaats ondersteunt bij het inzichtelijk maken, duiden, bespreken en selecteren én monitoren van passende interventies. Hierin wordt samengewerkt met mensen uit wetenschap, beleid en praktijk. Er zijn al veel regionale en landelijke partijen aangehaakt:

Data is geen doel maar een middel

Met data kun je eenvoudig de ontwikkelingen binnen een populatie in kaart brengen. Je krijgt inzichten in kansen en mogelijkheden die beslissingen ondersteunen. Zo krijg je uiteindelijk inzicht in het effect van bepaalde interventies. Data is geen doel op zich, maar een middel om te komen tot de juiste dialoog.

Met de betrokken partijen hebben wij de kans data en kennis bij elkaar te brengen en zo beter inzicht te krijgen in een populatie. Door deze kans kunnen wij de wachttijden binnen de GGZ concreet aan gaan pakken.

Bekijk de infographic in beeld en taal

Benieuwd naar de gezette stappen tot nu toe? Dit hebben wij voor jou samengevat in beeld en taal in een infographic.

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Onder de link vind je alle bouwstenen, mét toelichting voor (het starten van) een regionale datawerkplaats. Lees de toelichting, quotes en raak geïnspireerd.

Datawerkplaats infographic

Meer weten?

Bekijk hier alle nieuws, komende evenementen rondom de Datawerkplaats. Of kijk een eerder webinar terug: Lees verder >>

Vragen? Opmerkingen? Interesse in aanhaken bij de Datawerkplaats? Neem contact op met één van onze adviseurs. Op de hoogte blijven van de activiteiten en ontwikkelingen binnen de Datawerkplaats?

Volg de Datawerkplaats op LinkedIn >>

 

Meer kennisbank