Binnen het Sociaal Team van de Gemeente Overbetuwe wordt op een unieke wijze samengewerkt tussen professionals en vrijwilligers met als doel het welzijn van haar inwoners te bevorderen. Met de implementatie van Welzijn op Recept (WOR) per februari 2024 is nu ook een stevige brug geslagen naar het zorgdomein.
Wat is Welzijn op Recept?
Inwoners met lichte psychosociale klachten worden door de huisarts verwezen naar een welzijnscoach. Samen met de welzijnscoach wordt vervolgens gezocht naar een passende welzijnsactiviteit. Hiermee krijgt de inwoner een duwtje in de rug om de Positieve Gezondheid zelf duurzaam te verbeteren en wordt passende ondersteuning geboden in het welzijnsdomein.
Samenwerking en start welzijncoaches
Eind 2022 is onder regie van de gemeente Overbetuwe een projectteam ingericht, met daarin het Sociaal Team, GEZ Midden-Betuwe, Forte Welzijn, Onze Huisartsen en Proscoop. In een voorbereidend traject van ruim een jaar zijn twee welzijncoaches aangesteld en samenwerkingsafspraken gemaakt over doorverwijzing, communicatie, welzijnsarrangement en monitoring. Begin februari 2024 zijn de eerste welzijnsrecepten uitgeschreven door (nu nog) een beperkt aantal huisartsen. Het is de bedoeling dat WOR uiteindelijk in de gehele gemeente Overbetuwe wordt geïmplementeerd.
Toolkit Welzijn op Recept
Meer weten?
Vanuit Proscoop is de implementatie van Welzijn op Recept ondersteund met kennis vanuit het periodieke contact met Landelijk Kenniscentrum Welzijn op Recept en andere ROS’en. Op basis hiervan is door Proscoop een toolkit ontwikkeld met praktische documenten en achtergrondinformatie. Daarnaast is vooral ook praktische ervaring ingebracht vanuit de grote betrokkenheid van Proscoop bij de implementatie van WOR bij diverse gemeenten in de Achterhoek. Meer weten? Neem contact op met onze adviseur.