Eerste kennismaking welzijnscoaches Urk en Lelystad smaakt naar meer

13 december 2023 3 min leestijd
  • Intro
  • Goed alternatief
  • Welzijnscoach
  • Welzijn op Recept groeit
  • Meer weten? Vragen?

Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Huisartsen zien relatief veel mensen met psychosomatische problemen op hun spreekuur. De oplossing voor deze vragen ligt vaak buiten het medisch werkveld. Om de best passende hulp te geven, verwijst de huisarts veel van deze patiënten door naar een welzijnscoach, in plaats van “het traditionele pilletje” voor te schrijven. Deze vorm van hulp, Welzijn op Recept, is al in een aantal Flevolandse gemeenten van start gegaan. Om welzijnscoaches van elkaar te laten leren en elkaar te inspireren hebben we de welzijnscoaches van Caritas Urk en Lelystad online bij elkaar gebracht. En? In maart staat een volgende leersessie gepland in Lelystad!

Goed alternatief

Welzijn op Recept is een goede methode voor mensen met niet te zware psychosociale klachten. Denk hierbij aan overlijden van een partner, verlies van werk of eenzaamheid. De belangstelling voor Welzijn op Recept neemt nog steeds toe. Dat is een goede ontwikkeling. Welzijn op Recept is een verbinder tussen zorg en sociaal domein en helpt zo mensen snel op weg naar de juiste plek om aan de slag te gaan met hun gezondheid vanuit een breder (niet medisch) perspectief.

Welzijnscoach in plaats van een pilletje

In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts – via Welzijn op Recept – patiënten door naar een welzijnscoach, dit is een medewerker van de lokale welzijnsorganisatie. De welzijnscoach gaat, op basis van de dimensies van positieve gezondheid, samen met de cliënt op zoek naar activiteiten die de cliënt kunnen helpen zich beter te voelen maar die vaak buiten het medische circuit liggen.

Welzijn op Recept groeit in meerdere regio’s

In de regio’s waar Proscoop actief is wordt al in gemeenten gewerkt volgens deze werkwijze en we zien hierin een groei. Mede door het IZA en GALA starten steeds meer gemeenten met Welzijn op Recept. Proscoop ondersteunt vaak bij de regionale uitrol, zo ook in Flevoland via de preventiecoalitie Gezond & Wel en in Drenthe in samenwerking met Dokter Drenthe, gemeenten en welzijnsorganisaties.

In navolging van Drenthe bleek tijdens een provincie brede verkenning dat welzijnscoaches op Urk en in Lelystad behoefte hadden aan inhoudelijke kennisuitwisseling, deskundigheidsbevordering en intervisie. Proscoop heeft het initiatief genomen om op provinciaal niveau leersessies voor welzijnscoaches te organiseren. In de Achterhoek gestart, gevolgd door Drenthe en nu in Flevoland.

Samenwerken, leren en inspireren

Doel van deze sessies is om van elkaars ervaringen te leren, elkaar te inspireren zodat de welzijnscoaches effectief kunnen zijn in hun coachende rol en samenwerking met huisartsen en andere zorgprofessionals.

Meer weten? Vragen?

Voor meer informatie over Welzijn op Recept in Flevoland, neem contact op met Ayse Baltaci.

Benieuwd naar welke activiteiten in Flevoland worden aangeboden? Kijk dan op de Sociale Kaart van Flevoland.

Hier vind je meer informatie en nieuws, diensten en activiteiten (ik wil iets doen) en aanbieders van organisaties en professionals in Flevoland en per gemeente.

Lees ook: Spiegelbijeenkomst in Flevoland

Meer post

Arnhem Welzijn op Recept

Welzijn op Recept gestart in de regio Arnhem/gemeente Overbetuwe

Binnen het Sociaal Team van de Gemeente Overbetuwe wordt op een unieke wijze samengewerkt tussen professionals en vrijwilligers met als…

Vechtdal Zwolle Ouderenzorg GGZ Geboortezorg Integraal Zorg Akkoord Welzijn op Recept

Ontdek nu de IJssellandScan’s nieuwste toevoeging “Ketenaanpakken”

Vanaf nu biedt de IJssellandScan gedetailleerde informatie over de 5 essentiële ketenaanpakken, inclusief bijbehorende data! Deze aanpakken, zoals vastgelegd in…

Zutphen Apeldoorn Achterhoek Welzijn op Recept

Zorg voor innoveren: standaardscholing Welzijn op Recept voor welzijnscoaches

De regeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching (IOC) van Zorg voor innoveren heeft aanvragers mooie resultaten bezorgd. In een interviewreeks spreekt Zorg…