Aan de slag met Welzijn op Recept? Check de toolkit!

2 min leestijd
  • Intro
  • Positieve ervaringen
  • Onderzoek
  • Meer weten? Vragen?

Flevoland Gezond & Wel brengt een toolkit Welzijn op Recept (WoR) uit. In de toolkit verzamelde de themagroep Verbinding medisch en sociaal domein relevante informatie en praktische links voor alle professionals die zelf ook aan de slag willen gaan met Welzijn op Recept. De toolkit is bedoeld voor professionals werkzaam bij gemeenten en welzijnsorganisaties en huisartsen die ook aan de slag willen met WoR. 

Positieve ervaringen

Welzijn op Recept vindt zijn weg op veel plekken in Flevoland. Anjo Schultinge, beleidsmedewerker Sociaal Domein bij de gemeente Urk: “Op Urk passen we al langere tijd Welzijn op Recept toe. Onze ervaringen hiermee zijn erg positief. Met onze welzijnsorganisatie Caritas, de betrokken huisartsen en andere professionals uit het medisch veld proberen we inwoners van Urk die ondersteuning te bieden die zij nodig hebben. Dat verschilt van het meedoen aan een activiteit tot aan een luisterend oor. Steeds met de eigen regie van onze inwoners voor ogen.”

Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis is positief over deze werkwijze: “Zilveren Kruis heeft een brede blik op gezondheid. We geloven daarom ook sterk in Welzijn op Recept. Hiermee worden mensen op de juiste plek geholpen en houden we de huisartsenzorg toegankelijk voor iedereen”, aldus Erik Koekoek, strategisch adviseur gemeenten.

Onderzoek

Aanleiding voor het samenstellen van de toolkit is de verkenning die de themagroep medisch/sociaal domein heeft gedaan in alle gemeenten in Flevoland. Hieruit blijkt dat veel professionals bij gemeenten en huisartsen hulp kunnen gebruiken bij het starten met Welzijn op Recept. De uitkomsten van deze verkenning zijn hieronder te lezen.

Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach.

Download het onderzoek en toolkit

Meer weten? Vragen?

Heeft u vragen over de toolkit of over (het starten met) WoR? Neem dan contact op met Noortje Haga (n.haga@medrie.nl), Elske de Ronde (e.deronde@elaa.nl) of Proscoop-adviseur Sjoukje Kruisselbrink.

Benieuwd naar welke activiteiten in Flevoland worden aangeboden? Kijk dan op de Sociale Kaart van Flevoland.

Hier vind je meer informatie en nieuws, diensten en activiteiten (“ik wil iets doen”) en aanbieders van organisaties en professionals in Flevoland en per gemeente.

 

Meer kennisbank