Proscoop organiseerde samen met een jeugdarts van GGD IJsselland en een kinderfysiotherapeut van Fysioplus in Zwolle de eerste twee bijeenkomsten over SOLK op school voor leraren, IB-ers, ondersteuners, schoolmaatschappelijk werk en andere hulpverleners en geïnteresseerden. Vragen waren: Hoe herken je dat een kind niet goed in zijn vel zit en eventueel SOLK-ALK klachten heeft? Hoe ga je daarmee om? Waarom is het belangrijk om vroeg te signaleren? En er kwamen vele praktische voorbeelden voorbij, van zowel de jeugdarts en kinderfysiotherapeut als van de deelnemers.
In de zorg krijgt het thema onbegrepen lichamelijke klachten (ook ALK of SOLK genoemd) steeds meer aandacht en ontstaat hierover steeds meer kennis, expertise en onderlinge afstemming. Uit een rondvraag onder professionals, ouders en kinderen/jongeren die met deze klachten te maken hebben, bleek dat er sterke behoefte is aan het inzetten op preventie. Het sneller signaleren dat een kind/jongere niet goed in zijn/haar vel zit en daarmee naar verwachting ook SOLK-ALK voorkomen. Naar aanleiding van deze inventarisatie is de keuze gemaakt om een voorlichting op diverse basisscholen te geven; zowel in Zwolle als in Salland.
Ervaringen bijeenkomsten
Alle deelnemers gaven aan de informatie zinvol en nuttig te vinden en met de gekregen informatie aan de slag te willen gaan; met name anders naar een klacht van een kind te kijken. Tijdens deze bijeenkomsten is er input opgehaald. Wat hebben de onderwijsprofessionals, kinderen of de ouders nodig? Daar werd duidelijk dat er vooral behoefte is aan praktische tools, tips en trucs om met kinderen, de klas of ouders in gesprek te gaan. Op basis van de input zal gezamenlijk met onderwijsprofessionals worden nagedacht over een mogelijk vervolgtraject.
Meer informatie
Ken jij wellicht kinderen zoals Tom, Jort en Lisan? Mocht je geïnteresseerd zijn om meer informatie te ontvangen, een voorlichting te krijgen of heb je andere vragen, neem dan contact op met de adviseurs van Proscoop: Roeline van Driel en Hans Peter Wittingen.
Meer lezen over SOLK/ALK? Neem eens een kijkje op de themapagina SOLK.