Op 14 en 23 mei kwamen ruim zeventig professionals bijeen tijdens de startbijeenkomsten voor de oncologiezorgnetwerken in Drenthe. Aanwezigen hoorden meer over het initiatief om oncologiezorgnetwerken op te zetten in de regio en maakten kennis met elkaar. Er werden mooie gesprekken gevoerd, ervaringen gedeeld en verbindingen gelegd. Dit alles met als doel: een goed op elkaar afgestemd aanbod van zorg en ondersteuning rondom de patiënt, óók buiten de muren van het ziekenhuis.
Brede opkomst
Dagvoorzitter Joke Dijkema (voorzitter Toon Hermanshuis Drenthe) opende beide bijeenkomsten. Na een korte introductie op het programma, maakte zij een rondje langs de aanwezigen. Een diverse groep professionals bleek vertegenwoordigd. Denk aan (oncologie)fysiotherapeuten, diëtisten, huid- en oedeemtherapeuten, vertegenwoordigers vanuit de huisartsenpraktijk, psychosociaal zorgverleners, oncologie- en palliatief verpleegkundigen, voetzorgverleners, rouw- en verliesbegeleiding, re-integratiecoaches, verpleegkundig specialisten en complementair zorgverleners
Belang oncologiezorgnetwerken
De aftrap werd verzorgd door Cobi Oostveen (Bedrijfsartsconsulent Oncologie en lid van de Taskforce Cancer Survivorship Care) en Karlijn de Vries (adviseur bij Proscoop). Zij namen aanwezigen mee in de landelijke ontwikkelingen en het belang van de lokale oncologiezorgnetwerken. Karlijn de Vries licht toe: “Oncologiezorgnetwerken zijn netwerken van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de zorg en begeleiding voor mensen die leven met en na kanker. Door professionals te verbinden krijgen mensen de juiste (na)zorg aansluitend bij hun behoefte. Daarbij gaat het niet alleen om overleven, maar ook over kwaliteit van leven en het omgaan met de (late) gevolgen van kanker.”
Tessa Eisen en Nancy Brinks, beiden (oncologie)fysiotherapeut en mede-initiatiefnemer, onderstrepen het belang van de oncologiezorgnetwerken: “Met de vorming van oncologiezorgnetwerken worden we als professionals vindbaar en bereikbaar. Niet alleen voor mensen die kanker hebben of hebben gehad, maar ook voor hun naasten en andere professionals zoals huisartsen en de ziekenhuizen”.
Indruk maakte het verhaal van een aanwezige ervaringsdeskundige. Zij kreeg gedurende haar behandeltraject te maken met tientallen zorgverleners vanuit verschillende disciplines. Na afloop van het behandeltraject liep zij tegen verschillende zaken aan, waarbij het niet altijd duidelijk was bij wie ze waarvoor terecht kon. Haar verhaal maakte duidelijk dat het voor (ex)patiënten een zoektocht kan zijn om passende (na)zorg te vinden.
Start vorming lokale netwerken
Tijdens het tweede deel van de avond gingen de aanwezigen uiteen in subgroepen. Onder begeleiding van een stamgast werd nader kennis gemaakt en werden ervaringen gedeeld. Duidelijk werd dat er een breed aanbod voor (na)zorg beschikbaar is de regio. Professionals weten elkaar alleen nog onvoldoende te vinden en ook voor de patiënten is niet altijd duidelijk bij wie ze waarvoor terecht kunnen. De behoefte aan samenwerking bleek groot. Vrijwel alle aanwezigen hebben zich dan ook aangemeld voor het netwerk. Daarnaast zijn er aanmeldingen voor het kernteam met kartrekkers.
Meer weten?
De komende periode zal het netwerk verder worden vormgegeven, onder begeleiding vanuit Proscoop. Wilt u meer weten over de oncologiezorgnetwerken in de regio Drenthe? Neem dan contact op met onze betrokken adviseur.