Website voor leven met en na kanker uit regio Lelystad-Dronten gelanceerd!

15 mei 2023 3 min leestijd
  • Intro

De website van het oncologiezorgnetwerk in Lelystad-Dronten is gelanceerd. Hierop staan alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de (na)zorg rondom kanker. Patiënten en hun naasten vinden hier alle zorgprofessionals in de regio Lelystad-Dronten en wat zij voor hen kunnen betekenen. Ook herbergt de website een overzicht met (eerstelijns) zorgaanbod voor een goede doorverwijzing van de patiënt door onder andere medisch specialisten, huisartsen en revalidatieartsen.

Belang van goede samenwerking

Wanneer een patiënt de diagnose kanker krijgt, dan verandert zijn of haar leven drastisch. Vaak krijgt een patiënt te maken met meerdere zorgverleners. Een goede samenwerking is dan van belang. Niet alleen tijdens maar ook na de behandeling. Om de (na)zorg voor mensen met kanker in de regio Lelystad-Dronten te verbeteren is in 2021 het oncologiezorgnetwerk in Lelystad-Dronten opgericht. De zorgverleners die zijn aangesloten bij dit oncologiezorgnetwerk hebben ervaring in het behandelen en begeleiden van mensen met kanker. De leden van het netwerk kennen elkaar goed en kunnen alle noodzakelijke behandelingen op elkaar afstemmen.

Aandacht voor kwaliteit van leven

De aangesloten zorgprofessionals zijn vanaf nu vindbaar via een eigen website, bereikbaar via www.oncologienetwerklelystaddronten.nl. Michal de Jong, screeningsconsulent oncologische nazorg bij ziekenhuis St Jansdal licht toe: “We weten uit onderzoek dat de hulpvraag na behandeling vaak groot is, maar dat patiënten niet altijd goed weten welke hulp dichtbij huis beschikbaar is en met wie ze contact kunnen opnemen. De website is een belangrijk middel om patiënten in deze zoektocht te ondersteunen.”

Oncologische (na)zorg gaat daarbij niet alleen om het overleven van de ziekte. De kwaliteit van leven tijdens en na kanker is net zo belangrijk. Denk aan een goede fysieke conditie hebben, meedoen in de maatschappij, dagelijks functioneren, mentale gezondheid en zingeving.  Al deze aspecten komen terug op de website. Zo is er onder meer informatie te vinden over onder andere de lokale centra voor leven met en na kanker, kanker in het gezin en re-integratie naar werk.

Kortere lijnen voor betere (na)zorg

De vorming van het oncologiezorgnetwerk en de lancering van de website leveren een bijdrage aan de kwaliteit van oncologische (na)zorg. Door korte lijnen tussen de professionals in het netwerk kunnen zowel fysieke als niet-fysieke klachten sneller worden gesignaleerd en behandeld. Hierdoor wordt de zorg voor kankerpatiënten voor, tijdens en ná ontslag uit het ziekenhuis beter georganiseerd en kunnen patiënten én zorgverleners het aanbod in de eigen omgeving beter vinden.

Meer weten?

Wilt u weten welke zorgprofessionals en organisaties in de regio Lelystad-Dronten betrokken zijn bij de (na)zorg voor mensen met kanker? Of benieuwd hoe u zich als zorgprofessional kunt aansluiten bij dit oncologiezorgnetwerk? Ga dan naar www.oncologienetwerklelystaddronten.nl voor meer informatie.

Aanvullende informatie

Het netwerk voldoet aan de kwaliteitscriteria oncologiezorgnetwerken van het Landelijke Overleg Paramedische en Psychosociale Oncologische Zorg (LOPPSOZ) en is opgenomen in de Verwijsgids Kanker van het integraal kankercentrum Nederland (IKNL).

 width=

Meer post

Salland Vechtdal Zwolle Oncologie

Websites oncologiezorgnetwerken regio’s Salland en Zwolle online

In samenwerking met het IKNL wordt hard gewerkt aan het zichtbaar maken van de oncologiezorgnetwerken, zodat de zorgverleners goed vindbaar…

Landelijk Oncologie

Terugblik congres Kanker & Leven: inspireren en verbinden

Voor ruim 700 zorgprofessionals door heel Nederland We kijken terug op een geslaagd congres dat werd georganiseerd door Proscoop samen…

Zutphen Apeldoorn Oncologie

Samenwerken rondom mensen die leven met en na kanker in Apeldoorn en Zutphen

Gelre ziekenhuizen, Sensire, Vérian en Oncologie Netwerk Apeldoorn en Zutphen hebben de handen ineen geslagen met als doelstelling om de…