Positieve Gezondheid | inspiratiekaart

3 min leestijd
  • Intro
  • Wat is het?
  • Voor wie?
  • Inhoud
  • Beginnen
  • Downloads
  • Meer weten?

Positieve Gezondheid is een breed begrip. Onze adviseurs Nelli Kossenko en Kim Boerakker hebben een inspiratiekaart ontwikkeld. In verschillende projecten hebben zij gewerkt met Positieve Gezondheid en diverse (huisartsen)praktijken begeleid. Veel van deze ervaringen en geleerde lessen, zijn samengevat in de inspiratiekaart.

Wat is de inspiratiekaart?

De inspiratiekaart is een digitaal document, een bundeling van informatie die relevant is voor iedereen die wil gaan werken met Positieve Gezondheid óf dit al doet en wil reflecteren/evalueren. De inspiratiekaart bestaat uit twee delen. Het maakt onderscheid tussen denken én doen. We nemen de professional mee in de gedachtegang die je voor jezelf kunt ontwikkelen met vragen als: waar sta ik voor? Waar hoop ik op? Wat is voor mij van waarde? Vervolgens gaan de stappen over naar wat je daadwerkelijk (samen met anderen) kunt doen.

Voor wie is de inspiratiekaart?

De inspiratiekaart is bedoeld voor (zorg)professionals. Je kunt hierbij denken aan huisartsen, praktijkondersteuners en paramedici. De kaart is ook geschikt voor professionals uit het sociaal domein. We denken dat de inspiratiekaart ook zeker toepasbaar is voor andere beroepsgroepen.

Inhoud en startpunten

In het document vind je o.a. tools om anders te werken, interessante artikelen, kennis & vaardigheden en tips voor scholingen. Ook voorbeelden van samenwerkingsverbanden die al een eind op weg zijn, lees je hierin terug.  De inspiratiekaart is ingericht als een continu proces. Als je nog niet bent begonnen, dan raden we je aan bij ‘Start’ te beginnen. Als je al even op weg bent kun je die punten, vragen of voorbeelden eruit halen die voor jou relevant zijn. Het voordeel van de inspiratiekaart is dat je op verschillende punten kunt beginnen. 

Begin bij jezelf en neem de tijd 

Bedenk in hoeverre je je eigen werk gezond hebt ingericht binnen de mogelijkheden die je hebt. Pas wanneer je Positieve Gezondheid als onderlegger neemt voor je eigen werk, dan kun je het goed uitdragen naar je patiënt/cliënt. Practice what you preach! Dit geldt natuurlijk ook op organisatieniveau. Positieve Gezondheid heb je niet van de een op de andere dag onder de knie. Neem de tijd om de stappen te doorlopen die bij jou als professional of bij jullie als samenwerkingsverband passen. Het is stapje voor stapje vooruitgaan. Dit kost tijd, heb daarom geduld. Het is een oneindig proces dat je alleen, maar ook zeker met anderen binnen een samenwerking kunt doorlopen. Het is niet alleen lezen, maar ook echt doen. Een moment om te reflecteren en weer een stap verder te zetten. Positieve Gezondheid is lastig te vangen, maar we denken relevante informatie kort en bondig te hebben gevat in één praktisch document.’ 

Download inspiratiekaart

Meer weten?

Neem contact op met onze adviseurs.

Meer kennisbank