Terugkijken: Praktijkmiddag voor professionals over SOLK bij jongeren

1 december 2021 2 min leestijd
  • Intro

Op 23 november organiseerde Proscoop samen met de partners van Zie Mij Nu (Alles is Gezondheid, IPH, Stichting Emovere en het ROS-netwerk), de online praktijkmiddag Zie Mij, de professional, Nu. Tijdens het webinar werd er ingezoomd op de begeleiding en behandeling van kinderen/jongeren met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Bijna 200 professionals uit zorg, sociaal domein en onderwijs waren digitaal aanwezig. 

Onder leiding van Proscoop-adviseur Roeline van Driel vond een rondetafelgesprek plaats. Tafelgasten Uwanami Schmidt (adviseur duurzaamheid en ervaringsdeskundig ouder), Maryse Duran (arts integrative medicine, met specialisatie kind en jeugd) en Cobie Baart (neuroloog, werkzaam bij de Tinnitus Academie en trainer bij Edumind) vertelden ieder vanuit hun eigen perspectief over de begeleiding/behandeling van kinderen/jongeren met SOLK, ook wel aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) genoemd. De rol van emoties en de verbinding tussen lichaam en geest kwamen o.a. ter sprake.

Workshops

Na het rondetafelgesprek vervolgde de praktijkmiddag met twee workshoprondes. Het aanbod workshops was groot en zeer divers: deelnemers konden zich inschrijven voor 30 verschillende workshops. Ieder met een eigen insteek, maar met een gezamenlijk streven: tips en trucs meegeven waar een professional morgen al mee aan de slag kan.

Terugkijken?

Heeft u het webinar gemist of wilt u het rondetafelgesprek terugkijken? Dat kan via deze link.

Presentaties

Van een aantal workshops zijn PowerPoint-presentaties beschikbaar. Heeft u een workshop niet kunnen volgen?  Lees dan de presentatie terug:

16.00-16.30 uur:Inloop
16.30-16.40 uur:Welkom
16.40-17.00 uur:Het verhaal van een ervaringsdeskundige
17.00-17.10 uur:Aanbieden van verhalenbundel
17.10-17.40 uur:'De huisarts en Positieve Gezondheid' door Carola Penninx
17.40-18.10 uur:'Stress, de basis van preventie?!' door Bram Bakker
18.10-18.15 uur:Promiss: het uitspreken van intenties
18.15-19.00 uur:Pauze: eten en netwerken
19.00-20.00 uur:Workshopronde 1
20.00-21.00 uur:Workshopronde 2
21.00-21.30 uur:Afsluitende borrel en uitdelen van verhalenbundel

Meer post

Arnhem Paramedie ALK/SOLK GGZ

Verbinding in de regio door netwerksamenwerking 

Over het Netwerk Psychosomatiek Arnhem   Hoe bouw je een netwerk? Hoe krijg je iedereen betrokken en zorg je voor…

Zwolle ALK/SOLK

SOLK op school

Proscoop organiseerde samen met een jeugdarts van GGD IJsselland en een kinderfysiotherapeut van Fysioplus in Zwolle de eerste twee bijeenkomsten…

Apeldoorn ALK/SOLK

Update Netwerk ALK en jeugd Apeldoorn e.o.  

‘Verbetering van de kwaliteit van zorg aan patiënten met ALK-problematiek in de regio door tijdig te signaleren, een juiste “diagnose”…