Gezonde jeugd Apeldoorn, vroege signalering van aanhoudende klachten

6 december 2021 2 min leestijd
  • Intro

Op 10 november 2021 organiseerde het netwerk SOLK en Jeugd Apeldoorn een webinar ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Het ging er over hoe SOLK bij jeugd te herkennen is, welke behandel- en verwijsmogelijkheden er bestaan en of er nog iets mist in de signalering, samenwerking of aanpak.

Webinar vroege signalering van klachten

Aan dit webinar werkten vanuit de rondetafel mee:

  • Ellen Hemler, kinderfysiotherapeut
  • Dirk Jan Pot, kinderarts Gelre Ziekenhuizen
  • Gracia Reijnen, huisarts in Beekbergen  
  • Madelon Engel, revalidatiearts Klimmendaal

Sanne Nijhof, Kinderarts sociale pediatrie UMCU gaf een presentatie over ‘buikpijn van onverklaard lichamelijke klachten . Het webinar werd afgesloten met korte breakoutsessie, waarin de deelnemers aan de hand van stellingen take home messages  formuleerden.
Heeft u het webinar gemist? Terugkijken kan hier.

Korte lijnen, juiste zorg op de juiste plek

Sinds 2018 werken professionals in Apeldoorn en omgeving samen rondom SOLK en Jeugd. Jaarlijks worden er twee tot drie Rondetafel-bijeenkomsten gehouden waar de deelnemers zich buigen over de samenwerking, effectieve korte lijnen en casuïstiek.  Aan de rondetafel bijeenkomsten nemen professionals uit verschillende velden deel:

  • Brede Blik Poli (kinderarts, GZ-psycholoog, kinderpsycholoog)
  • CJG (jeugdartsen, bestuurder, orthopedagoog)
  • Klimmendaal (revalidatiearts, fysio, GZ-psycholoog)
  • Eerstelijns fysio-, spel, kinder-, pm-, psychotherapeuten, coach
  • Leerplichtambtenaar
  • Begeleiding zieke leerlingen (SOZKA, OZL)
  • Praktijkondersteuners huisartsenzorg

Om snel en effectief de juiste behandeling in te zetten, is vroege signalering van SOLK wenselijk. De jaarlijkse ontmoetingen en casuïstiekbesprekingen verbeteren de samenwerking en maakt dat alle professionals elkaar goed en snel kunnen vinden. De lijnen zijn kort. Er is een verwijs-overzicht gemaakt van alle actieve deelnemers met hun specifieke aandachtsgebieden. Ook interessante informatie aan die verzameld is uit de casuïstiekbesprekingen wordt met elkaar gedeeld. Denk hierbij aan informatie over het M@zzl-project of een uitleg hoe het samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs in Apeldoorn werkt.

De trekkers van de Rondetafel (Ellen Hemler, Dirk Jan Pot, Mariska Russchen en Rudie van den Berg) stellen een ‘kookboek’ samen met de ingrediënten die er zijn om in en rond Apeldoorn kinderen beter te helpen op weg naar hun gezondheid.

Wat doet Proscoop

Onze adviseur Rudie van den Berg ondersteunt het netwerk in Apeldoorn. Proscoop is nauw betrokken bij meerdere projecten rondom SOLK in de regio.

 

SOLK wordt ALK  – de naamgeving en afkorting SOLK verandert in ALK; aanhoudende lichamelijke klachten.

Meer post

Centraal Gelderland Paramedie ALK/SOLK GGZ

Verbinding in de regio door netwerksamenwerking 

Over het Netwerk Psychosomatiek Arnhem   Hoe bouw je een netwerk? Hoe krijg je iedereen betrokken en zorg je voor…

Zwolle ALK/SOLK

SOLK op school

Proscoop organiseerde samen met een jeugdarts van GGD IJsselland en een kinderfysiotherapeut van Fysioplus in Zwolle de eerste twee bijeenkomsten…

Apeldoorn ALK/SOLK

Update Netwerk ALK en jeugd Apeldoorn e.o.  

‘Verbetering van de kwaliteit van zorg aan patiënten met ALK-problematiek in de regio door tijdig te signaleren, een juiste “diagnose”…