Samen voor mentale zorg in beweging, regio IJssel-Vecht

21 mei 2025 4 min leestijd
  • Intro
  • Achtergrond
  • Passende zorg
  • Vier pijlers
  • Meer weten over dit onderwerp?

In de regio IJssel-Vecht bundelen tientallen organisaties hun krachten voor betere hulp voor mensen met mentale klachten. Via het netwerk Tijdige en Passende Mentale Zorg (TPMZ) werken huisartsen, GGZ-instellingen, gemeenten en welzijnsorganisaties samen aan een gedeeld doel: passende hulp voor iedereen die het nodig heeft. Drie professionals delen hun inzichten. 

Van wachttijden naar veerkracht

Wat jaren geleden begon als een regionale taskforce om wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg terug te dringen, is uitgegroeid tot een breed netwerk dat inzet op preventie, herstel en mentale veerkracht. Sinds 2022 is het netwerk TPMZ onderdeel van de Coalitie Mentaal Welbevinden, die valt onder het regionetwerk Samen Gezond IJssel-Vecht. Vanuit drie actielijnen wordt er krachtig samengewerkt aan het organiseren van informele en professionele ondersteuning zodat iedereen in de regio mentaal veerkrachtig kan zijn en kan meedoen.

Het netwerk Tijdige en Passende mentale zorg bestaat uit diverse professionals, breed vertegenwoordigd vanuit de regio. Voor mij is het heel waardevol om deze samenwerking, vanuit een onafhankelijke rol te verbinden en te ondersteunen en om samen gericht te werken aan de 4 pijlers* van de samenwerking.

Carin de Graaf – adviseur Proscoop

*Deze pijlers zijn: snelle en passende hulp, transfertafel, beter samenwerken en goede zorg voor complexe problemen.

Een gedeelde visie op passende zorg

De samenwerking is vastgelegd in een convenant dat inmiddels door tientallen partijen is ondertekend. Deelnemers delen een visie op zorg die verder kijkt dan diagnoses en protocollen. Angelique Zandstra, huisarts bij Huisartsenpraktijk Latyrus, verwoordt het als volgt: “Ik wens dat we toewerken naar een GGZ waarin een diagnose niet meer bepalend is voor passende behandeling.

Ook Arjan van Ommeren, directeur van Eleos regio Noord, ziet de meerwaarde van de samenwerking:

Samen maken we passende zorg mogelijk. De samenwerking in de regio helpt uiteindelijk om wachttijden te verkorten en beter af te stemmen. Bij de Transfertafel kijken we samen welke zorg echt past.

Het aanbieden van verkennende gesprekken voor inwoners uit de regio draagt bij aan het laagdrempelig kunnen aanbieden van de juiste hulp.

Zo krijgt een cliënt passende hulp van de juiste organisatie. We versterken herstelgerichte zorg in lijn met positieve gezondheid en de Nieuwe GGZ.

Arjan van Ommeren – directeur Eleos GGZ regio Noord

Op de foto houdt Arjan de vlag van de Week van de Mentale Gezondheid vast.

Vier pijlers van samenwerking

De aanpak van TPMZ rust op vier pijlers die samen zorgen voor een stevig fundament:

  1. Snelle en passende hulp
    Door inzet van het verkennend gesprek voor inwoners met mentale problemen, wordt er breed gekeken naar de juiste ondersteuning, passend bij de vraag van de inwoner. Zo krijgt iemand sneller de juiste hulp op de juiste plek.
  2. Transfertafel
    Als iemand op een wachtlijst staat, wordt gekeken of een andere organisatie sneller kan helpen. Zo hoeft iemand minder lang te wachten.
  3. Beter samenwerken
    De samenwerking tussen huisartsen, GGZ en sociaal domein wordt versterkt. Zo weten ze elkaar beter te vinden en kunnen ze inwoners beter ondersteunen.
  4. Goede zorg voor complexe problemen
    Er blijft genoeg zorg beschikbaar voor mensen met zwaardere of ingewikkelde mentale problemen

Voor kaderhuisarts GGZ Angelique Zandstra maakt de samenwerking het verschil in de spreekkamer. De samenwerking tussen huisartsenzorg, GGZ en het sociaal domein is verbeterd.

Angelique: “We kennen elkaar beter door de verschillende overlegvormen die er zijn. Daardoor worden verwijzingen meer persoonsgericht, wat maakt dat je sneller tot passende zorg voor de cliënt komt. Dit verhoogt mijn werkplezier, omdat je als team werkt rondom de cliënt heen, ook buiten je eigen organisatie. Mede door inzet van de verkennende gesprekken worden onnodige verwijzingen in de GGZ voorkomen.

Carin vult aan: “Het is mooi om alle expertise uit de regio met elkaar te bundelen en écht bij te dragen aan het vergroten van de mentale gezondheid van inwoners.

De hoop is dat deze manier van samenwerken leidt tot een toekomst waarin mentale zorg laagdrempeliger, efficiënter en mensgerichter is.

“Ik hoop dat deze samenwerking leidt tot passende, persoonsgerichte zorg voor mensen met mentale klachten: laagdrempelig en zonder lange wachtlijsten. Het is wenselijk dat iedere hulpverlener dezelfde boodschap geeft, zodat de cliënt meer zelfvertrouwen krijgt, de regie neemt en denkt vanuit Positieve Gezondheid: ‘Wat kan wel, waar wil ik heen, wat heb ik nodig?’ Zo wordt zorg efficiënt en wordt de cliënt in zijn kracht gezet.”

Angelique Zandstra – huisarts Huisartsenpraktijk Latyrus

Foto’s: tijdens de inspiratiedag netwerk TPMZ op 26 november 2024 kwamen meer dan honderd professionals uit de ggz, het sociaal domein, huisartsenzorg en ervaringsdeskundigen samen. Het doel: elkaar inspireren, goede voorbeelden delen en blijven bouwen aan een regio waarin mentale gezondheid van ons allemaal is.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze betrokken adviseur.

Ook interessant om te lezen:  Positief Gezond IJsselland

Meer post

Centraal Gelderland Positieve Gezondheid GGZ

Beweging Positieve Gezondheid Centraal Gelderland & mentale gezondheid: inspirerende inzichten uit de praktijk

Onder het thema Mentale Gezondheid en Positieve Gezondheid kwamen professionals en betrokkenen afgelopen dinsdag samen voor een bijeenkomst vol inspiratie,…

Drenthe Digitale Zorg GGZ Integraal Zorg Akkoord

Datawerkplaats Mentale Gezondheid blikt terug

Tijd voor een update over de Datawerkplaats Mentale Gezondheid in Drenthe. Inmiddels zijn er twee adviseurs vanuit Proscoop aangehaakt bij…

Centraal Gelderland GGZ

Start pilot: Centraal Toeleidingspunt GGZ

Op 3 april 2024 start de pilot van het Centraal Toeleidingspunt (CTP) in Arnhem en Nijmegen. In de praktijk betekent…