Ondervoeding kwetsbare ouderen | toolkit

2 min leestijd
  • Intro
  • Ondervoeding
  • Downloads
  • Meer weten?

Ondervoeding is onder (thuiswonende) ouderen een veelvoorkomend probleem met grote gevolgen voor hun gezondheid en kwaliteit van leven. Om dit probleem aan te pakken, hebben verschillende organisaties en disciplines in de regio Zwolle de handen ineen geslagen. Het doel: ondervoeding bij ouderen beter en tijdig signaleren zodat eerder een behandeling kan worden ingezet.

Preventie ondervoeding kwetsbare ouderen

De regio Zwolle-Apeldoorn is één van de pilotregio’s van het landelijke kenniscentrum Ondervoeding om de signalering van ondervoeding door samenwerking van het sociaal domein en (eerstelijns) zorg te borgen en geleerde lessen landelijk uit te wisselen. Deze regionale samenwerking in de aanpak van ondervoeding is opgenomen in het Gezond en Actief Leven Akkoord. Een gezond voedingspatroon van ouderen is één van de beoogde resultaten binnen het GALA met een duidelijke taak voor o.a. gemeente, zorgverzekeraar en wijkverpleging.

In zowel Zwolle als Apeldoorn is de afgelopen jaren ingezet op het beter signaleren, verwijzen en begeleiden/behandelen van ondervoeding bij kwetsbare ouderen. In beide gebieden is een zorgpad ondervoeding ontwikkeld en een signaleringskaart voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionals die niet over een ander screeningsinstrument (bijvoorbeeld SNAQ65+) beschikken. 

In het project ‘Preventie ondervoeding kwetsbare ouderen regio Zwolle’ zijn een aantal handige documenten ontwikkeld voor zorgprofessionals.

Downloads

Bekijk voor meer informatie ook de signaleringskaart en het zorgpad dat voor de regio Apeldoorn-Zutphen zijn ontwikkeld. Je vindt deze hier.

Meer weten?

Neem dan contact op met onze adviseur.

Meer kennisbank