Volop inspiratie en ontmoetingen tijdens het Geboortezorg Symposium in Drenthe

19 maart 2024 3 min leestijd
  • Intro
  • Achtergrond
  • Plenaire deel
  • Zes workshops
  • Netwerklunch
  • Meer weten over dit onderwerp?

Op 15 maart 2024 was het Geboortezorg Symposium Noord-Nederland in Fluitenberg (Dr.). Ruim 90 zorgprofessionals uit de geboortezorgketen kwamen samen in de Schildhoeve, een sfeervolle locatie in een groene omgeving. Deelnemers kijken tevreden terug op deze dag, zo blijkt wel uit de gemiddelde waardering die zij gaven: een 8,1!

‘Volgend jaar kom ik zeker weer: copy en paste wat mij betreft!’ (reactie deelnemer)

Voor de 11e keer

Het symposium Geboortezorg Noord-Nederland brengt jaarlijks zorgprofessionals samen die werkzaam zijn in- of betrokken zijn bij de geboortezorgketen in de drie noordelijke provincies. Deze 11e editie, georganiseerd door Proscoop, ROS Friesland, Zorgadvies Groningen, Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland (ZeGGN) en AVAG (Academie Verloskunde Amsterdam Groningen), vond plaats in de Schildhoeve in Fluitenberg.

Het plenaire deel

Het Geboortezorg Symposium werd afgetrapt door dagvoorzitter Arie Jongejan (directeur/bestuurder bij Proscoop). Daarna was het de beurt aan dr. Jan Jaap Erwich (voorzitter ZeGGN), die de aanwezigen meenam in de professionalisering van de VSV’s (Verloskundige Samenwerkingsverbanden). Hij haalde onder andere de ontwikkeling binnen het personeelstekort aan. Enkele reacties van de toehoorders:

‘De ontwikkeling van het personeelstekort die Jan Jaap Erwich in zijn presentatie noemde, dat baart me echt zorgen’

‘Veel geleerd van Jan Jaap Erwich over onder andere de grootste bedreiging: het personeelstekort!’

Prof. dr. Corine Verhoeven (Verloskundige Wetenschap) nam het stokje over van Jan-Jaap en vertelde ons meer over zorgverschuiving binnen de geboortezorg. Na een korte pauze was het tijd voor verdiepende workshops. Er werden zes verschillende aangeboden, waarvan iedere deelnemer er twee kon volgen.

Zes uiteenlopende workshops

De deelnemers konden een workshop volgen over hoe huilbaby’s en huilgezinnen te ondersteunen. In een andere workshop werd de GIZ-methodiek en de toepassing daarvan in de praktijk besproken. Ook werd er aan de rol van vaders tijdens de zwangerschap gedacht: een derde workshop werd hieraan gewijd.

‘Goeie tips en erg up to date, ook handig die verwijzing naar podcasts over huilbaby’s’

‘Wat een goede workshop. Ik weet nu zeker dat ik er goed aan doe om partners altijd te betrekken rondom de zwangerschap.’

Workshop “Het verbindende gesprek” ging over welke communicatieve aspecten helpen in de gespreksvoering met kwetsbare zwangeren/moeders.

Ook werden de resultaten van het onderzoek naar de ervaringen van vrouwen met het antenataal CTG in de eerste lijn in een van de workshops besproken. Naast verdieping was er ook ontspanning in de workshop VR-relaxatie. Deelnemers konden kennismaken met de inzet van VR-relaxatie bij stress en angst en dit zelf ervaren! Kortom, even wegdommelen op een subtropisch eiland, gevolgd door een rendierritje in de sneeuw.

Afsluitende netwerklunch

Tijdens de lunch was er ruimte om bij te praten, met vele collega’s en soms oud-studenten onder elkaar. Inspiratie, ontspanning en plezier. We kijken terug op een zeer geslaagd symposium met interessante discussies, boeiende gesprekken en vol ontmoetingen! Op naar de volgende editie, die plaatsvindt in Groningen.

 

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze betrokken adviseur.

Meer post

Flevoland Geboortezorg

Inspiratiemiddag Kansrijke Start Flevoland Gezond & Wel: Samenwerking en Inspiratie

Op 7 maart organiseerde Flevoland Gezond & Wel een inspiratiemiddag rond het programma Kansrijke Start. Het doel? Elkaar inspireren en…

Vechtdal Zwolle Ouderenzorg GGZ Geboortezorg Integraal Zorg Akkoord Welzijn op Recept

Ontdek nu de IJssellandScan’s nieuwste toevoeging “Ketenaanpakken”

Vanaf nu biedt de IJssellandScan gedetailleerde informatie over de 5 essentiële ketenaanpakken, inclusief bijbehorende data! Deze aanpakken, zoals vastgelegd in…

Landelijk Geboortezorg

Babyconnect Midden- en Oost-Nederland en HINQ tekenen voor een volgende stap

Om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg te realiseren hebben softwareleverancier HINQ en Proscoop, als penvoerder namens Babyconnect Midden- en Oost-Nederland,…