Samenwerken rondom mensen die leven met en na kanker in Apeldoorn en Zutphen

12 april 2023 3 min leestijd
  • Intro

Gelre ziekenhuizen, Sensire, Vérian en Oncologie Netwerk Apeldoorn en Zutphen hebben de handen ineen geslagen met als doelstelling om de zorg voor patiënten die worden behandeld voor een oncologische aandoening daar waar mogelijk dicht bij huis te laten plaatsvinden. In het project oncologische begeleiding wil men de zorg voor oncologiepatiënten eenduidig en vloeiend organiseren in het volledige adherentiegebied van Gelre Ziekenhuizen, waarbij er samengewerkt wordt met partners als Vérian, regio Apeldoorn en Sensire, regio Zutphen en de beide oncologiezorgnetwerken.

Wat nu nog ontbreekt is een regiobrede aanpak in begeleiding van mensen die leven met en na kanker, over de schotten van het ziekenhuis en thuis heen. Bovengenoemde partijen willen fasegewijs invulling gegeven aan de transmurale inrichting van de zorg rondom oncologie. In Zutphen zijn zeer positieve ervaringen in het gezamenlijk, dus vanuit eerste en tweede lijn, begeleiden van patiënten binnen de longgeneeskunde. Deze manier van werken wordt onder de loep genomen en het is de ambitie om deze aanpak structureel en breder in te bedden.

Leonie Semmenkrot, oncologieverpleegkundige Sensire, onderdeel van Oncologienetwerk Zutphen: “We werken vanuit verschillende organisaties samen, we hebben korte lijnen met elkaar en zijn allemaal goed op de hoogte van de situatie van de patiënt. Dit geeft de patiënt een vertrouwd gevoel, want er staat een sterk team om hem heen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Deze samenwerking geeft mij als oncologieverpleegkundige extra diepgang aan mijn werk en het is een prettige afwisseling in de werkzaamheden die ik uitvoer.”

Inzet van digitale zorg

Ook gaat er gekeken worden naar mogelijkheden om digitale toepassingen toe te voegen in de ondersteuning en begeleiding van de patiënten. Hierbij kan gedacht worden aan toepassingen om de patiënt informatie te bieden, om te monitoren hoe hun fysieke en mentale welbevinden is en om laagdrempelig te kunnen communiceren met hun zorgverlener(s).

Aan de slag in een werkgroep

Om tot de gewenste situatie te komen is er een werkgroep opgezet om deze zorg in te richten. Deze werkgroep bestaat uit professionals van de samenwerkende organisaties, Vérian, Sensire en Gelre ziekenhuizen. Daarnaast is er een kernteam dat mee kan denken in de vernieuwde processen. Het kernteam is een groep bestaande uit regio-organisaties waaronder HOOG, Proscoop, het netwerk palliatieve zorg en de eerstelijns oncologienetwerken uit Apeldoorn en Zutphen.

 

Meer weten over deze netwerken? Lees verder op www.oncologienetwerkapeldoorn.com en www.oncologienetwerkzutphen.nl of neem contact met op adviseur Rudie van den Berg.

 

Meer post

Drenthe Oncologie

Oncologiezorgnetwerken in regio Drenthe van start!

Op 14 en 23 mei kwamen ruim zeventig professionals bijeen tijdens de startbijeenkomsten voor de oncologiezorgnetwerken in Drenthe. Aanwezigen hoorden…

Salland Vechtdal Zwolle Oncologie

Websites oncologiezorgnetwerken regio’s Salland en Zwolle online

In samenwerking met het IKNL wordt hard gewerkt aan het zichtbaar maken van de oncologiezorgnetwerken, zodat de zorgverleners goed vindbaar…

Landelijk Oncologie

Terugblik congres Kanker & Leven: inspireren en verbinden

Voor ruim 700 zorgprofessionals door heel Nederland We kijken terug op een geslaagd congres dat werd georganiseerd door Proscoop samen…