Ruim 100 zorgprofessionals volgden webinar ‘Kanker en Vermoeidheid’

24 november 2022 3 min leestijd
  • Intro

Op 10 november volgden zo’n 100 zorgprofessionals het webinar rondom het thema ‘Kanker en Vermoeidheid’. De plenaire presentatie en de verschillende break-out rooms werd goed ontvangen bij de deelnemers. Het webinar werd dan ook positief beoordeeld: gemiddeld gaven ze het webinar 4,5 ster (uit 5 sterren). Wist u dat een derde van de oncologiepatiënten na oncologische behandeling blijft kampen met vermoeidheidsklachten?

Kanker en vermoeidheid

Annemarieke Fleming (zij schreef het boek: “Je vermoeidheid te lijf”) deelde haar kennis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en neurobiologische verklaringsmechanismen rond vermoeidheid, vaak op het niveau van uitputting. Ook kregen deelnemers een nieuwe, beproefde en praktische tool in handen om deze vermoeidheid te doen afnemen – als voorwaardenscheppend voor de opbouw naar een actiever leven met weer ‘meer uren in de dag’. In het tweede deel van de bijeenkomst maakten de deelnemers kennis met collega’s uit andere oncologienetwerken en gingen we met elkaar in gesprek in break-out rooms. Deze werden verzorgd door ergotherapeut Remco Blok, GZ-psycholoog Bettina Sari en het Helen Dowling Instituut.

Ervaringen deelnemers

Het grootste deel van de deelnemers deed mee omdat ze veel vragen krijgen van patiënten over vermoeidheid en ze deze patiënten zelf (inhoudelijk) beter willen kunnen helpen. Ook in de toekomst blijkt er behoefte te zijn aan dit soort webinars met een inhoudelijk thema. Deelnemers hebben het webinar positief ervaren. De plenaire presentatie en de verschillende break-out rooms werden erg nuttig en interessant bevonden.

Over de webinarserie

Dit webinar was de tweede in een reeks van webinars voor alle oncologienetwerken in het werkgebied van Proscoop. In deze webinarreeks tillen we kennisdeling en samenwerking naar een niveau hoger: deelnemers van de lokale netwerken ontmoeten elkaar online. Met als doel het stimuleren en uitwisselen van tips en ervaringen. Kortom, de uitgevonden wielen met elkaar delen.

Proscoop en lokale oncologienetwerken

Proscoop heeft afgelopen jaren een belangrijke rol ingenomen binnen het opzetten en begeleiden van lokale oncologiezorgnetwerken. Een oncologiezorgnetwerk is een netwerk van zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis ondersteunen. Denk hierbij aan huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, thuiszorgorganisaties en andere gespecialiseerde zorgverleners. Zij bieden vanuit verschillende invalshoeken behandeling, ondersteuning en begeleiding tijdens en na de behandeling van kanker. Deze kaart laat zien welke oncologiezorgnetwerken er in Nederland (in oprichting) zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de oncologiezorgnetwerken? Kijk dan op deze pagina of neem contact op met een adviseur van Proscoop:

Meer post

Drenthe Oncologie

Oncologiezorgnetwerken in regio Drenthe van start!

Op 14 en 23 mei kwamen ruim zeventig professionals bijeen tijdens de startbijeenkomsten voor de oncologiezorgnetwerken in Drenthe. Aanwezigen hoorden…

Salland Vechtdal Zwolle Oncologie

Websites oncologiezorgnetwerken regio’s Salland en Zwolle online

In samenwerking met het IKNL wordt hard gewerkt aan het zichtbaar maken van de oncologiezorgnetwerken, zodat de zorgverleners goed vindbaar…

Landelijk Oncologie

Terugblik congres Kanker & Leven: inspireren en verbinden

Voor ruim 700 zorgprofessionals door heel Nederland We kijken terug op een geslaagd congres dat werd georganiseerd door Proscoop samen…