Eerste hulp bij intimiteit en seksualiteit voor mensen met kanker

6 december 2021 2 min leestijd
  • Intro

Voorjaar 2021 organiseerde het Oncologienetwerk Apeldoorn e.o. een webinar rondom het thema ‘Kanker, seks en intimiteit’. Is er een rol voor eerstelijns en tweedelijns zorgverleners bij vragen van de cliënt? Welke seksuele problemen komen oncologiepatiënten tegen en hoe is dit onderwerp bespreekbaar te maken tijdens de behandeling. Het webinar werd goed ontvangen en het onderwerp vroeg om verdere verdieping. Op 8 november 2021 is een tweede bijeenkomst over dit onderwerp gehouden.

Verdieping en in gesprek met een ervaringsdeskundige

Tijdens deze bijeenkomst voerden een ervaringsdeskundige, een therapeut en leden van het oncologienetwerk met elkaar het gesprek. De kracht van het inzetten van een ervaringsdeskundige was geweldig. Aan de hand van de ervaringen van de patiënt met kanker, seksualiteit, relaties, verwachtingen en behoeften ontstond veel uitwisseling en was goede input voor de casuïstiekbespreking. De presentatie van Mieke Koerts gaf hierbij de deskundige onderbouwing.
Dit keer was de ontmoeting fysiek. Heel mooi om te merken dat ‘live’ bijeenkomen fijn is en dat het goed is om netwerksamenwerking en ervaringen met elkaar te delen.
Meer informatie over het oncologienetwerk Apeldoorn:

Wat doet Proscoop

Het doel wat Proscoop nastreeft is een gezonde populatie in ons werkgebied. Daarbij sluit het aanbod van zorg en welzijn aan op wensen en behoeften van inwoners en patiënten. Onze ondersteuning van oncologienetwerken is daar een voorbeeld van.
Adviseurs van Proscoop begeleiden, stimuleren en enthousiasmeren zorg- en hulpverleners bij het ontwikkelen en verduurzamen van de netwerken en de verbinding met andere stakeholders. De contacten die we vanuit Proscoop hebben richting IKNL zijn hierbij zeer ondersteunend. Zo zijn mede dankzij deze contacten de oncologienetwerken opgenomen in de Verwijsgids Kanker.

Meer post

Drenthe Oncologie

Oncologiezorgnetwerken in regio Drenthe van start!

Op 14 en 23 mei kwamen ruim zeventig professionals bijeen tijdens de startbijeenkomsten voor de oncologiezorgnetwerken in Drenthe. Aanwezigen hoorden…

Salland Vechtdal Zwolle Oncologie

Websites oncologiezorgnetwerken regio’s Salland en Zwolle online

In samenwerking met het IKNL wordt hard gewerkt aan het zichtbaar maken van de oncologiezorgnetwerken, zodat de zorgverleners goed vindbaar…

Landelijk Oncologie

Terugblik congres Kanker & Leven: inspireren en verbinden

Voor ruim 700 zorgprofessionals door heel Nederland We kijken terug op een geslaagd congres dat werd georganiseerd door Proscoop samen…