Babyconnect Midden- en Oost-Nederland en HINQ tekenen voor een volgende stap

6 december 2023 3 min leestijd
  • Intro
  • Concrete stappen
  • Over Babyconnect

Om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg te realiseren hebben softwareleverancier HINQ en Proscoop, als penvoerder namens Babyconnect Midden- en Oost-Nederland, vandaag een dienstverleningscontract ondertekend. De ondertekening markeert een mijlpaal op weg naar een efficiëntere en geïntegreerde zorgomgeving voor zorgverleners in de geboortezorg en voor hun cliënten. Een mooie ontwikkeling voor de 100 deelnemende organisaties!

Namens het partnerschap heeft Arie Jongejan, directeur bestuurder van Proscoop, getekend. Arie Jongejan: “Deze overeenkomst markeert een belangrijke stap voorwaarts in het realiseren van een naadloze digitale infrastructuur voor gegevensuitwisseling binnen de geboortezorg. Door de juiste persoon op het juiste moment de juiste gegevens te bieden, zetten we een belangrijke stap in de kwaliteit en continuïteit in de zorg.”

“Zowel de zwangere of kraamvrouw als de zorgverleners in haar netwerk krijgen toegang tot gegevens over de zwangere en kunnen zelf nieuwe informatie toevoegen. Die informatie is gelijk beschikbaar voor anderen in het zorgnetwerk van de zwangere of kraamvrouw, waardoor alle betrokkenen continue over actuele informatie beschikken. Dit bespaart tijd en zorgt voor minder fouten en voor de zwangere is het voordeel dat zij niet steeds hetzelfde verhaal hoeft te vertellen.Digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg past naadloos in de regioplannen die nu gemaakt worden in het kader van het integraal zorgakkoord. De infrastructuur die wij bouwen bij Babyconnect is schaalbaar en breed toepasbaar voor andere vormen van netwerkzorg”, licht Hans Niendieker, bestuurder van HINQ, verder toe.

De komende tijd staat in het kader van implementeren wat kan en ontwikkelen wat nog nodig is. Van januari tot juni 2024 zal de zorgverlener echt gaan merken dat er stappen worden gezet. Zo zal voor velen de viewer (de digitale werkomgeving waar alle actuele gegevens van een zwangere of kraamvrouw samen komen en toegankelijk zijn voor de zwangere, kraamvrouw en zorgverlener) beschikbaar komen en zodra het kan, afhankelijk van de ontwikkelingen bij alle leveranciers, wordt ermee live gegaan.

Concrete stappen

Babyconnect Midden- en Oost-Nederland maakt mooie stappen. Zo werd in november een demo- en testbijeenkomst georganiseerd vanuit de Integrale Geboortezorgorganisatie (IGO) Salland. Het doel was met een kleine groep zorgverleners ervaring opdoen met het gebruik van de viewer en kijken naar het effect op het huidige werkproces.

De aanwezigen waren erg benieuwd naar de viewer en de mogelijkheden die geboden worden. Projectleiders Anneke Jansen en Pieter Don: “Praktijkervaring is belangrijk voor de ontwikkeling door leveranciers. Door de viewer te gebruiken krijgen zorgverleners zicht op wensen voor doorontwikkeling en weten leveranciers wat er nodig is om optimale digitale gegevensuitwisseling te realiseren.

Er worden vervolgstappen gezet om met het ziekenhuis en een aantal praktijken op korte termijn live te gaan. De aanwezige zorgverleners waren het met elkaar eens: “Het is fijn dat iedereen hetzelfde doel nastreeft om gegevens van een zwangere inzichtelijk te maken en gegevens digitaal met elkaar te delen.” 

Over Babyconnect

Meer weten over de laatste ontwikkelingen? Lees verder op de website van Babyconnect Midden- en Oost-Nederland.

Meer post

Flevoland Geboortezorg

Inspiratiemiddag Kansrijke Start Flevoland Gezond & Wel: Samenwerking en Inspiratie

Op 7 maart organiseerde Flevoland Gezond & Wel een inspiratiemiddag rond het programma Kansrijke Start. Het doel? Elkaar inspireren en…

Drenthe Geboortezorg

Volop inspiratie en ontmoetingen tijdens het Geboortezorg Symposium in Drenthe

Op 15 maart 2024 was het Geboortezorg Symposium Noord-Nederland in Fluitenberg (Dr.). Ruim 90 zorgprofessionals uit de geboortezorgketen kwamen samen…

Vechtdal Zwolle Ouderenzorg GGZ Geboortezorg Integraal Zorg Akkoord Welzijn op Recept

Ontdek nu de IJssellandScan’s nieuwste toevoeging “Ketenaanpakken”

Vanaf nu biedt de IJssellandScan gedetailleerde informatie over de 5 essentiële ketenaanpakken, inclusief bijbehorende data! Deze aanpakken, zoals vastgelegd in…