Datawerkplaats Mentale Gezondheid gelanceerd, kijk het webinar terug!

6 juli 2023 4 min leestijd
  • Intro

“Datagedreven werken aan de (mentale) gezondheid van alle Drenten” is het doel van het nieuwe initiatief Datawerkplaats Mentale Gezondheid. Binnen de Datawerkplaats richten we hiervoor een domein-overstijgend, interactief dashboard in met gezondheidsinformatie. Op 13 juni werd de Datawerkplaats Mentale Gezondheid succesvol gelanceerd. Tijdens het tweede webinar van de Datawerkplaats op 3 juli kwam het nieuwe dashboard uiteraard uitgebreid aan bod. Volg je de Datawerkplaats al op LinkedIn?

“We hebben elkaar nodig om dit samen te ontdekken en vorm te geven” (Hans Kox)

Toegang tot integraal dashboard met data

Dankzij dit initiatief hebben betrokken organisaties nu toegang tot een integraal dashboard waarin we data van verschillende bronnen hebben samengebracht en de samenhang tussen variabelen laten zien. Tijdens het tweede webinar van de Datawerkplaats op 3 juli (kijk het webinar hier terug) kwam het nieuwe dashboard uiteraard uitgebreid aan bod. Bort Hartog (regiodirecteur Accare) en Frederike Jörg (Programmaleider Rob Giel Onderzoekscentrum) waren twee van de sprekers.

“Met indicatoren willen we mentale gezondheid in kaart brengen. Hoe meet je of een groep mensen of een individu mentaal gezond is? Maar je wilt ook iets weten over de determinanten. Aan welke knoppen kun je draaien om de mentale gezondheid te beïnvloeden?” (Marieke Spijk)

Van data naar dialoog

Met de lancering van het dashboard maakt de Datawerkplaats de overgang van data naar duiden en het voeren van de dialoog. Het belang daarvan werd ook onderstreept door sprekers Michiel Brinksma en Frederike Jörg. De volgende stap is o.a. het gebruik van de Datawerkplaats bij regionale tafels en het gezamenlijk interpreteren van de verkregen inzichten.

“De energie die ontstaat door kort-cyclisch met elkaar te werken, met enerzijds inhoudsdeskundigen en anderzijds mensen die veel van de data weten, maakt dat er veel gebeurt”, zegt Michiel Brinksma.

Marieke Spijk vult aan: “We volgen twee sporen. Eén, wat kunnen we [op basis van beschikbare data] nu toevoegen [aan het dashboard] wat nieuwe informatie oplevert? En twee, wat willen we graag weten, maar is ingewikkelder om qua data bij elkaar te krijgen? Binnen dit laatste spoort richten we ons nu bijvoorbeeld op wachtlijstproblematiek”

Doorontwikkeling technische aspecten

Parallel aan deze ontwikkelingen wordt er gewerkt aan de doorontwikkeling van technische aspecten van de Datawerkplaats. Daarbij wordt er onder andere gekeken naar het aanpakken van wachtlijstproblematiek, het toevoegen van Lifelines-data en het verder ontwikkelen van een verklarend model op basis van data science voor indicatoren van mentale gezondheid.

Datagedreven werken, iedereen heeft het er over, maar doe het maar eens in de praktijk. Hoe doe je dat? Welke partners ga je aansluiten? Welke data ga je gebruiken? Wat doe je er vervolgens mee? Dat is uiteindelijk het belangrijkste” (Frederike Jörg)

Het bouwen en onderhouden van een mooi dashboard, waarmee nu een begin is gemaakt, is een goede eerste stap. Ermee werken en inzichten eruit halen is een kunst. Belangrijk hierin is om verder te kijken dan alleen de data. Wat is er precies aan de hand binnen een populatie? Hoe ziet een bepaalde wijk er precies uit? Wat kan een (zorg)professional ermee?

Samen de schouders eronder

Er ligt een grote maatschappelijke opgave die alleen kan worden aangepakt door samenwerking. Behandelaren hebben met complexe hulpvragen te maken. Problematiek van de inwoners is divers, niet iedere professional heeft verstand van ieder gebied. Voor een compleet en duidelijk beeld is samenwerking onmisbaar.

Wat deze Datawerkplaats echt uniek maakt is de samenwerking tussen alle partijen waarbij ook iedereen z’n eigen energie brengt” (Michiel Brinksma)

Vooruit kijken naar de toekomst

In Drenthe is er niet één gezondheidsopgave maar zijn er meerdere stevige gezondheidsuitdagingen. De Datawerkplaats Mentale Gezondheid biedt een basis om ook datagedreven met die gezondheidsopgaven aan de slag te gaan. Men kan daarnaast buiten de regio leren van deze manier van werken.

Je hebt ook overlap tussen regio’s. Jeugdzorg gebruik is bijvoorbeeld hoog in Oost-Groningen, terwijl bij de jongvolwassenen dat in Drenthe juist hoog is. Wat gebeurt daar dan? […] Volgens mij is het alleen maar goed om [de datawerkplaats] op te schalen. Maar dat betekent wel dat je dat gevoel van urgentie met elkaar moet delen en hier gezamenlijk je schouders onder moet zetten”(Frederike Jorg)

Meer weten en op de hoogte blijven?

Bekijk deze link om het webinar terug te kijken. Daarnaast delen we interessante ontwikkelingen via de nieuwe LinkedIn-pagina van de Datawerkplaats Mentale Gezondheid. Klik op ‘volgen’ om op de hoogte te blijven van de voortgang.

 

 width=

Meer post

Drenthe Digitale Zorg GGZ Integraal Zorg Akkoord

Datawerkplaats Mentale Gezondheid blikt terug

Tijd voor een update over de Datawerkplaats Mentale Gezondheid in Drenthe. Inmiddels zijn er twee adviseurs vanuit Proscoop aangehaakt bij…

Arnhem Digitale Zorg

Samenwerken aan een visie op zorgtechnologie

Thuiszorgorganisatie Vilente wil komende jaren meer inzetten op zorgtechnologie. Zij zochten naar een gedegen visie om dit te integreren in…

Vechtdal Digitale Zorg Positieve Gezondheid

Positieve gezondheid en de PGO in het Vechtdal

  Vitaal Vechtdal werkt met een groot aantal partijen samen bij de inrichting van Vitaliteitsteams. Deze teams vormen een schakel…