Onder de titel “Versterking organisatie eerstelijn” werken zorg- en welzijnspartijen in verschillende regio’s samen met Proscoop aan een toekomstbestendige eerstelijnszorg. Dit komt voort uit de Visie eerstelijnszorg 2030 en maakt deel uit van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Recent is begonnen met de voorbereiding van activiteiten voor 2025 en 2026.
De doelstellingen voor de komende twee jaar zijn het opzetten en versterken van wijkverbanden en het organiseren van een Regionaal Eerstelijns Samenwerkingsverband, waarin eerstelijns beroepsgroepen zullen samenwerken. In alle regio’s wordt daarbij aangesloten bij bestaande structuren of nieuwe samenwerkingen, zowel binnen de eerstelijnszorg als op domeinoverstijgend niveau, zoals beschreven in de IZA-regioplannen.
Dit zijn de genomen stappen in Drenthe, Flevoland en de regio’s Apeldoorn-Zutphen en de Achterhoek
Interviews en werksessies
Als eerste stap is in deze regio’s een overzicht gemaakt van bestaande projecten en activiteiten uit de werkagenda’s van de IZA regioplannen. Deze initiatieven dragen bij aan de doelen van de Visie eerstelijnszorg 2030. Adviseurs van Proscoop hebben gesprekken gevoerd met eerstelijnszorgaanbieders, VVT-instellingen (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg), welzijnsorganisaties en gemeenten. Dit heeft een beeld opgeleverd van wat goed gaat en waar de uitdagingen liggen in de organisatie van de eerstelijnszorg.
De interviews hebben nog eens aangetoond dat de eerstelijn divers is; zowel qua monodisciplinaire organisatiegraad als (domeinoverstijgende) samenwerkingen waar de disciplines al dan niet bij betrokken zijn. In de regio’s zijn deelnemers van de verschillende partijen in werksessies samen aan de slag te gaan om boven water te krijgen wat nu nodig is om de benodigde veranderingen in gang te zetten.
In Flevoland zijn twee aparte werksessies gehouden: één voor Lelystad en Dronten, en één voor Urk en Noordoostpolder. De resultaten van deze sessies zijn samengevoegd en verder uitgewerkt in een vervolg-werksessie. Dit is omgezet tot een pakket van (mogelijke) werkzaamheden: de werkagenda. De werkagenda bevat verschillende activiteiten die bijdragen aan de doelen van de Visie eerstelijnszorg 2030. Dit alles richt zich zowel op het versterken van wijkverbanden als op regionale organisatie en samenwerking.
In Drenthe heeft de stuurgroep plannen gemaakt om de komende periode onder andere te werken aan verbreding van de Zorggroep Paramedi GiD, Slimme Triage, inwonerparticipatie in de wijk, betere betrokkenheid van apothekers en de inzet van technologie bij samenwerking.
Tijdens twee werksessies heeft een brede groep professionals uit welzijn en zorg meegedacht over de verdere vormgeving en bijdrage aan de doelstellingen van de Visie Eerstelijnszorg 2030, zodat de eerstelijnszorg ook in de toekomst laagdrempelig beschikbaar blijft voor alle inwoners in de regio.
Uitvoeringssubsidie en aandacht voor monodisciplinair samenwerken
Ook in de regio’s Apeldoorn-Zutphen en de Achterhoek wordt hard gewerkt aan de versterking van de eerstelijnszorg. In een jaar van voorbereidingen hebben verschillende partijen samen een toekomstvisie ontwikkeld. In deze visie staat samenwerken in de wijk en regio centraal. Nu is het tijd voor de volgende fase: de uitvoering. Voor beide regio’s is een uitvoeringssubsidie bij ZonMw aangevraagd om de eerste stappen van deze visie te realiseren, en de goedkeuring daarvan wordt binnenkort verwacht.
Bij de uitvoering bouwen we voort op de bestaande IZA-samenwerkingsstructuren en ontwikkelen we samen nieuwe plannen vanuit het IZA-regioplan, bijvoorbeeld op het gebied van inwonersparticipatie en wijkgericht werken. Een sterke organisatie van de eerstelijnszorg is daarbij essentieel om regio’s gezonder en vitaler te maken.
Er is speciale aandacht voor het versterken van de organisatie van zorgverleners binnen één discipline (monodisciplinair). Onlangs was er bijvoorbeeld een bijeenkomst voor vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten in de regio Zutphen en Lochem, georganiseerd samen met de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & psychotherapeuten), om deze groep beter te organiseren en aan te laten sluiten bij de versterking eerstelijnszorg.
In de Achterhoek wordt een eerste verkenning gedaan of regionale ondersteuningsvragen gezamenlijk kunnen worden opgepakt. Dit gebeurt op basis van actuele vraagstukken. Hiermee kunnen we misschien de eerste ervaringen opdoen met de mogelijke taken van een regionaal eerstelijns samenwerkingsverband.
Meer weten? Vragen?
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met de betrokken adviseur in jouw regio.