Drents inwonerspanel ontwikkelt publieksinformatie voor soepelere overgang Wmo naar Wlz

12 juni 2024 3 min leestijd
  • Intro
  • Ondersteuning bij het regelen van zorg
  • Co-creatie met inwoners
  • Verspreiding van deze informatie
  • Meer informatie over Wmo-Wlz?

Op initiatief van de Alliantie Drentse Zorg met Ouderen heeft een inwonerspanel bestaande uit mantelzorgers met ervaringskennis, begeleid door Proscoop en Zorgbelang Drenthe, een animatie en folder ontwikkeld die inwoners de weg wijst naar onafhankelijke cliëntondersteuning. Met deze informatie kunnen mensen gemakkelijker en sneller de juiste ondersteuning vinden die hen kan helpen om de zorg voor zichzelf of een naaste goed te regelen.

Ondersteuning bij het regelen van zorg

Steeds meer inwoners doen een beroep op hulp, begeleiding of zorg. Het regelen van deze zorg is niet eenvoudig. Er zijn verschillende wetten, procedures en kaders. Om inwoners op weg te helpen is nu een aansprekende folder en animatie ontwikkeld. Het belangrijkste doel van deze publieksinformatie is om de drempel te verlagen voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het regelen van zorg. Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen en wat er allemaal mogelijk is.

Met de nieuwe folder en animatie willen de organisaties ervoor zorgen dat inwoners de weg naar een onafhankelijke cliëntondersteuner gemakkelijker kunnen vinden. Een cliëntondersteuner heeft de expertise om inwoners persoonlijk te ondersteunen. Bijvoorbeeld door informatie en advies te geven en te ondersteunen bij gesprekken. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de inwoner zich beter gehoord voelt en sneller de juiste hulp of zorg krijgt.

Mieke Sol (lid Denktank 60+ Noord): “Het is heel belangrijk dat mensen die te maken krijgen met een toenemende zorgvraag snel bij de juiste persoon terecht komen die ze verder kan helpen. In zo’n situatie heb je al heel veel op je bord liggen.”

Co-creatie met inwoners

Samen met ouderen uit Drenthe is er een informatieve folder en een animatie ontwikkeld. Proscoop en Zorgbelang Drenthe hebben het inwonerspanel gedurende dit proces begeleid samen met Fer Elzinga, een striptekenaar die op creatieve wijze de belangrijkste informatie in beeld heeft gebracht. De samenwerking met ouderen in Drenthe heeft laten zien hoe waardevol het is om inwoners met ervaring bij het proces te betrekken. Dankzij hun feedback en ideeën is er publieksinformatie ontwikkeld die echt aansluit bij de leefwereld van de inwoners. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de Provincie Drenthe.

Adviseur Elisabeth Floor: “Samen met een adviseur van Zorgbelang Drenthe en een striptekenaar hebben we het proces begeleid om met een panel van inwoners gezamenlijk deze publieksinformatie te ontwikkelen. Een leuk, leerzaam en energiegevend proces waarbij we de behoefte van de inwoners leidend lieten zijn. De ervaring van deze mensen en de knelpunten die zij in het dagelijks leven als mantelzorgers ervaren was echt een verrijking voor het proces en het uiteindelijke resultaat!”

Wethouder Joop Slomp: “Het is heel mooi dat deze publiekinformatie samen met de inwoners ontwikkeld is. Nu is de uitdaging om deze informatie goed  zichtbaar en vindbaar te houden voor inwoners van Drenthe.”

Verspreiding van deze informatie

De Alliantie Drentse Zorg met Ouderen nodigt iedereen van harte uit om de folder en animatie te bekijken en breed te verspreiden op plaatsen waar mensen komen met vragen rond het regelen van hulp, begeleiding en zorg. Dit wordt vaak vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Wet langdurige zorg (Wlz) geregeld. Zowel de folder (ook een exemplaar om te laten drukken!) als de animatie zijn beschikbaar op de website van Zorgbelang Drenthe Vanaf medio juli zijn de folders bij alle gemeenten in Drenthe te verkrijgen.

Bekijk de animatie

Meer informatie over Wmo-Wlz?

Het Kennisdocument Wmo-Wlz en de routekaart Wmo-Wlz geven een heldere beschrijving van de indicaties, mogelijkheden en te zetten stappen voor het regelen van een Wl-indicatie.

Het kennisdocument en de routekaart is ontwikkeld in samenwerking met verschillende sectoren: gemeenten, VVT, zorgverzekeraar, Denktank 60+, Zorgbelang Drenthe, CIZ, CMO STAMM. Proscoop voerde de redactie over deze ontwikkeling.

 

 

Meer post

Centraal Gelderland Burgerparticipatie

Knooppunt voor inwonerparticipatie: samenwerken aan behoefte en beleid

Hoe kunnen we inwonerskennis beter benutten? Inwonerparticipatie wordt steeds serieuzer georganiseerd. We zien dat het verder gaat dan alleen het betrekken…

Centraal Gelderland Burgerparticipatie Positieve Gezondheid Integraal Zorg Akkoord

Verbinding in de wijk – regio Arnhem

In de zoektocht naar het creëren van gezondere wijken staat één cruciaal element centraal: de naadloze samenwerking tussen zorg, welzijn,…

Flevoland Ouderenzorg Positieve Gezondheid

Terugblik bijeenkomst Taal & Gezondheid in Dronten

We kijken met plezier terug op de netwerksessie Taal en Gezondheid van begin februari in De Meerpaal in Dronten. Naast…