In de zoektocht naar het creëren van gezondere wijken staat één cruciaal element centraal: de naadloze samenwerking tussen zorg, welzijn, sociaal domein én inwoners. In de praktijk betekent dit het versterken van sociale verbindingen tussen burgers onderling en (zorg)professionals. Zo kunnen we samen het zorgaanbod veranderen, zorggebruik ombuigen en de gezondheidsvaardigheden vergroten. Adviseurs van Proscoop lichten twee praktijkvoorbeelden uit 2023 uit: Velp & Rozendaal Samen Gezond in 2030 en Experiment Blijfwijk in Duiven.
Starten met verandering
Integrale aanpak
Op de foto laat een inwoner aan onze adviseur Nelli Kossenko weten hoe het eilandplein kan bijdragen aan haar eigen (mentale) gezondheid.
In de praktijk
“Wij willen zelf verhalen maken door elkaar bijvoorbeeld gewoon ouderwets te groeten op straat door “Hoi” te zeggen, dit kan al voor verbinding zorgen.”
“Het is belangrijk om kleine stapjes te kunnen zetten om meer te gaan bewegen en het is fijn om dat juist met elkaar in de wijk te kunnen doen.”
Rol Proscoop
Proscoopadviseurs Tamara Baert, Melissa Davina en Nelli Kossenko verbinden als onafhankelijke procesbegeleiders alle partijen om vanuit éénzelfde doelstelling en ambitie te werken.