Geboortezorg Symposium Noord-Nederland

Datum: 15 maart 2024
Tijd: 09:30 - 13:30 uur
Locatie: De Schildhoeve
Adres: Fluitenbergseweg 69, 7931 PA Fluitenberg (DR)
Organisatie: Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland (ZeGNN), AVAG, Proscoop, Zorgadvies Groningen en ROS Friesland
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Aanvullende informatie

Kosten: € 85,00

Op vrijdag 15 maart 2024, van 09.30 – 13.30 uur, (inloop vanaf 09.00 uur) vindt de 11e editie van het Geboortezorgsymposium Noord Nederland plaats. Deze keer in de Schildhoeve in Fluitenberg. Mis het niet!

Programma

We starten de dag plenair waarbij Jan Jaap Erwich (voorzitter van het Consortium ZeGNN), met ons stilstaat bij de professionalisering van de VSV’s en andere ontwikkelingen in de geboortezorg. Daarna zal Corine Verhoeven (hoogleraar verloskunde) ons meer vertellen over substitutie in de geboortezorg. Daarna zijn er twee workshopsrondes waarbij je kunt kiezen* uit de volgende zes workshops:

Naam workshopWorkshopleider(s)Omschrijving
Workshop 1: Ontroostbaar: hoe voorkomen en helpen we ‘huilgezinnen’?Dr. Ineke de Kruijff (kinderarts (gespecialiseerd in de excessief huilende zuigelingen) St. Antonius Ziekenhuis Utrecht) en Elsbeth de Graaf (medisch pedagogisch zorgverlener St. Antonius Ziekenhuis Utrecht)
Een onrustige baby, in de volksmond ‘huilbaby’ heeft grote impact op het jonge gezin. Wil je leren hoe je jonge gezinnen beter kan ondersteunen vanuit jouw rol? Dan is deze workshop iets voor jou! In deze workshop leer je risicofactoren bij zwangeren herkennen voor excessief huilen. Ook leer je over alarmsymptomen en mogelijkheden tot preventie. Daarnaast leer je over- en oefen je met de 5-S troost Methode, een manier om onrustige baby’s te troosten en in slaap te helpen.
Workshop 2: De rol van vadersDavid Borman (vader, spreker, auteur Human factor specialist,
verloskundige n.p.)
Wil je binnen je werk meer investeren in de communicatie met vaders en weten welke uitdagingen je hierin tegen kan komen? Schrijf je dan in voor deze interactieve workshop! Je hoort waarom er meer in aanstaande vaders geïnvesteerd zou moeten worden en ziet wat de huidige stand van zaken is.
Workshop 3: VR-relaxatie bij stress en angstMarieke Jongma (founder @Vrelax, onderzoeker)
Meer weten over de inzet van VR-relaxatie bij stress en angst? Kies dan deze workshop! We gaan in op wat stress is en welke coping strategieën er zijn. En wat maakt nou dat de inzet van VR werkt? Je ontdekt het zelf!
Workshop 4: De GIZ-methodiekSannemarije Ridder (GIZ-trainer, zorginhoudelijk beleidsmedewerker kraamzorg, aandachtsfunctionaris KM & HG, verloskundige n.p.)GIZ staat voor Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften. De GIZ-methodiek is een inschattingsmethodiek om in dialoog met (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren ontwikkel- en zorgbehoeften efficiënt, effectief en adequaat in kaart te brengen en samen te beslissen over passende ondersteuning. Wil je meer leren over de GIZ-methodiek en hoe je dit toepast in de praktijk? Hoe jij dit kunt integreren in jouw werksituatie? Dan is deze workshop iets voor jou!
Workshop 5: Het verbindende gesprekAndrea Drost (onderwijskundige, coach Intervisor, trainer-facilitator)
Wil je meer weten over gespreksvoering met kwetsbare zwangeren/moeders? Tijdens deze workshop komen communicatieve aspecten aan bod die jou zouden kunnen helpen om tot een betere verbinding met deze cliënten te komen.
Workshop 6: De uitdaging van innovatie: De uitkomsten en praktijk ervaringen van het antenataal CTG in de eerste lijnElise Neppelenbroek (PhD-candidate bij VUmc Midwifery Science,
verloskundige)
Elise Neppelenbroek presenteert de resultaten van haar onderzoek naar de ervaringen van vrouwen met het antenataal CTG in de eerste lijn. Wil je hier meer over weten en ga je graag met je collega’s in gesprek hierover? Meld je dan aan voor deze workshop!

* Bij aanmelding voor het symposium geef je aan naar welke workshop jouw eerste voorkeur uitgaat. Vervolgens geef je ook jouw tweede keus op (maximaal 2 workshops). Mocht de workshop waar jouw voorkeur naar uitgaat vol zijn, dan word je ingedeeld bij een van jouw andere twee keuzes.

Accreditatie is toegekend voor deze dag:

  • KNOV Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (3 punten)
  • V&VN Verpleegkundigen en Verzorgende Nederland (3 punten)

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor alle zorgprofessionals werkzaam in- of betrokken bij de geboortezorgketen in de drie noordelijke provincies.