Proscoop en Welzijn de Wolden verzorgen workshop tijdens inspiratiemiddag Mentale Gezondheid

29 mei 2024 3 min leestijd
  • Intro
  • Plenaire aftrap
  • Workshop
  • Andere workshops
  • Meer weten?

In Drenthe zetten we in op een beweging voor een mentaal gezond Drenthe. Binnen deze beweging heeft iedereen een rol: inwoners, werkgevers, zorg- en welzijnsprofessionals, beleidsmedewerkers, scholen, sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en overheidsorganisaties. Hoe kunnen we deze beweging vormgeven, zodat het leidt tot een merkbare verandering?

Plenaire aftrap

Tijdens de inspiratiemiddag Mentale Gezondheid op 21 mei leidde dagvoorzitter Trees Galama (GGD Drenthe) eenieder op inspirerende wijze door het programma. Na een kort welkomstwoord nam Marieke van Dijk van GGD Drenthe ons mee in de cijfers omtrent de Mentale Gezondheid in Drenthe. Daarna deelde ervaringsdeskundige Alex Schepel (Sterk uit Armoede) zijn persoonlijke verhaal over sociaal-emotionele armoede en wat hij in zijn leven preventief juist nodig had gehad. Vervolgens nam Annemarijn Schaap van Trimbos ons mee in het creëren van effectief mentaal gezondheidsbeleid. Na het plenaire gedeelte volgden er drie rondes met verschillende interactieve workshops.

Workshop 'Welzijn op Recept'

Proscoop verzorgde in samenwerking met Welzijn De Wolden de workshop ‘Welzijn op Recept’.

Tijdens de workshop ‘Welzijn op Recept’ lieten Thomas Dieters (Welzijn De Wolden) en onze adviseur Ayse Baltaci deelnemers aan de hand van een ‘echte casus’ ervaren hoe je een cliënt op weg kunt helpen met een welzijnsactiviteit of andere ondersteuning.

Thomas nam ons mee in zijn werkwijze rondom Welzijn op Recept in huisartsenpraktijk Zuidwolde waar hij sinds eind oktober 2023 iedere donderdag van 8 tot 12 fysiek spreekuur heeft. Patiënten van deze praktijk worden door hun huisarts of POH dan naar hem doorverwezen. Ook kunnen patiënten van 11-12 zelf naar binnenlopen tijdens het inloopspreekuur. Problematiek die vaak speelt gaat over eenzaamheid, ouder worden (pensionering), lichamelijke en mentale gezondheid. Thomas heeft al 17 ‘recepten’ doorverwezen naar o.a. vrijwilligerswerk, een sportvereniging of een activiteit op het gebied van bewegen.

Soms is er meer aan de hand en is maatschappelijk werk een gepast antwoord of gaat een patiënt weer terug naar de huisarts. Het samenwerken met de huisartsenpraktijk heeft Thomas veel gebracht: niet alleen kennis en begrip voor elkaars werk, maar ook verruiming van je (werk)blik en verbindingen kunnen leggen in beide werelden van zorg en sociaal domein.

Andere workshops

De andere workshops die plaatsvonden, waren:

  • Mentale gezondheid en sport Linda Ooms (Mulier Instituut) en Marrijtje Molenhuis (SportDrenthe)
  • Natuur, cultuur in relatie tot gezondheid, de Groene GGZ Wim Meijberg, (IVN Noord)
  • Eén tegen eenzaamheid Welzijnswerk Midden-Drenthe & gemeente Midden-Drenthe Gemeenten
  • Datawerkplaats Mentale Gezondheid Nanienke Balster (adviseur Proscoop) en Esther Huisman (epidemioloog GGD Drenthe)
  • Gezonde school / kansrijke start GGD Drenthe Gezonde School Adviseurs en Adviseur Kansrijke Start Kansrijke Start en de Gezonde School

Meer weten?

Wil je zelf aan de slag met Welzijn op Recept of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met onze betrokken adviseur.

Lees ook dit artikel over Welzijn op Recept: Huisartsenpraktijk Zuidwolde enthousiast over Welzijn Op Recept

Meer post

Arnhem Positieve Gezondheid

Terugblik bijeenkomst Beweging Positieve Gezondheid regio Arnhem – het andere gesprek: tips, taal en tools

Dinsdagmiddag 11 juni 2024 vond de derde bijeenkomst van de Beweging Positieve Gezondheid regio Arnhem plaats bij de Kookplaats in…

Salland Vechtdal Zwolle Positieve Gezondheid

Positief Gezond IJsselland: Brede Blik op Gezondheid voor een Betere Toekomst

Een terugblik en vooruitblik van de afgelopen drie jaren Drie jaar geleden zijn Proscoop, GGD IJsselland en provincie Overijssel, samen…

Arnhem Burgerparticipatie Positieve Gezondheid Integraal Zorg Akkoord

Verbinding in de wijk – regio Arnhem

In de zoektocht naar het creëren van gezondere wijken staat één cruciaal element centraal: de naadloze samenwerking tussen zorg, welzijn,…