Terugblik Eibergen Gezond: Webinar Armoede, schuld en gezondheid

4 november 2022 2 min leestijd
  • Intro

Er hangt een energieke sfeer in de groep rondom Eibergen Gezond. Het doel van Eibergen Gezond is niet per se om nieuwe dingen te bedenken, als wel om bestaande initiatieven beter aan elkaar te koppelen, zodat mensen/burgers/inwoners beter in hun kracht blijven. Alles vanuit de Brede Kijk Op Gezondheid. In dit kader organiseerden we op maandag 3 oktober vanuit Eibergen Gezond samen met de gemeente een webinar voor belangstellenden in en rond Eibergen met als onderwerp: Armoede, schuld en gezondheid.

Wethouder Betsy Wormgoor opende de bijeenkomst met een pleidooi om armoede gezamenlijk aan te pakken, te signaleren en mensen te ondersteunen. Lars Oorsprong (gemeente, participatiebeleid) en Alma Pekkeriet (vroegsignalering, schuldhulpverlening gemeente) lichtten het gemeentebeleid toe. Ervaringsdeskundige Joyce nam de aanwezigen mee in haar verhaal: hoe kom je vanuit een ‘normale’ situatie in de armoede terecht. Waar loop je tegen aan en hoe moeilijk is het om er weer uit te komen. Joyce: ‘Er wordt gezegd dat de regelingen voor iedereen zijn, maar wanneer je leeft in armoede, voél je je niet meer ‘iedereen’!” 

Vanuit de huisartsenkant gaf huisarts Riekske Berendsen haar visie/vragen weer rondom dit onderwerp. Er werden praktische handvatten gedeeld voor professionals om armoede vroegtijdig te kunnen signaleren en wat je dan vervolgens kunt doen/waarheen verwijzen. 

Het webinar is terug te kijken via deze link: https://youtu.be/VAR01yRFJxw 

Meer informatie

Wilt u meer weten over Eibergen Gezond of over dit webinar? Neem dan contact op met adviseur Rudie van den Berg.