– interview –
Wie ben je?
Ik ben Annet de Jong, Psychosomatisch Fysiotherapeut bij het Fysiotherapeutisch instituut in Arnhem. Ik behandel mensen met lichamelijke klachten die langer duren, zoals ALK/SOLK klachten (somatisch onvoldoende verklaarbare klachten).
Proscoop heeft jouw expertise ingezet voor haar theatervoorstelling over Positieve Gezondheid.
Ik heb een ronde-tafel-gesprek gehad met de theatermaker en andere zorgprofessionals. Ik heb input gegeven vanuit de praktijk. Voorbeelden over situaties waarin ALK/SOLK en Positieve Gezondheid samenkomen. In de theatervoorstelling komt er een scene terug over een vrouw die bij de fysiotherapeut komt. Een vrouw die zoveel taken op haar bordje heeft liggen dat ze lichamelijk klachten krijgt. Een herkenbare situatie voor vele mensen.
Hoe pas jij Positieve Gezondheid toe in je werk?
Ik kijk verder dan een stijve nek en bespreek ook hoe mensen wonen, hun rol in het sociale leven en hoe zij denken over zingeving. Ik bespreek met mensen aan de hand van het spinnenweb alle andere beïnvloedende factoren voor hun gezondheid. Factoren die mogelijkheden en een breder perspectief bieden.
Heb jij een inspirerend voorbeeld die je kunt delen?
Een mooie voorbeeld is de cursus in de wijk Presikhaaf in Arnhem, een samenwerking met het gezondheidscentrum en mijn praktijk. De cursus is afgestemd op inwoner van lage SES (lage sociaal-economische-status) wijken. Het is een cursus voor een kleine groep patiënten die vastlopen in het reguliere circuit, de cursus wordt gegeven in het buurthuis. Er is vaak veel schroom maar bij de tweede bijeenkomst stellen mensen zich open, voelen zich veilig en willen leren. We doen ervaringsgerichte oefeningen om dichter bij je lichaam te komen zoals mindfulness of om warmte/ontspanning te voelen. Dit om de gevoelsdementie uit te breiden. Ik denk dat de belangrijkste waarde van de cursus is dat mensen met langdurige pijnklachten zich vaak eenzaam voelen. In de cursus ervaren zij dat ze niet de enige zijn. Ik word erg blij als de mensen elkaar na de afloop opzoeken en op straat blijven napraten.
Zie jij verandering door jouw aanpak?
Jazeker, ik kies een andere insteek. In plaats van bijvoorbeeld te vragen wat moeilijk is, vraag ik wat ze het liefst willen. Wat zijn hun idealen? Ik stel deze vraag individueel, voorafgaand aan de cursus. Tijdens de cursus vraag ik om hun persoonlijke doelen toe te lichten, aangeven of ze dichterbij hun doelen komen. Dit helpt hen om focus te hebben. In de cursus gaan mensen elkaar ook complimenteren. Zo worden ze geïnspireerd als het iemand anders wel lukt en blijven ze niet hangen in slachtofferrol. Een mooi voorbeeld is een vrouw die zorgde voor haar zieke man. Dit was zwaar en kostte haar veel tijd. Zij kwam erachter dat ze graag leuke dingen wilde doen met haar kleinkinderen. Dit doel kwam steeds terug in de cursus en gaf haar focus en ook energie.
Wat is het vervolg na zo’n cursus?
Aan het eind van de cursus zoek ik contact met het buurthuis. Iemand van het buurthuis komt dan langs om te vertellen wat daar allemaal te doen is. Dat je ondanks je klachten deel kunt nemen bij de bridgeclub, wandelclub of kunt werken in de volkstuin. Ik ben hierbij scherp op activiteiten om te blijven bewegen.
Meer weten over de cursus? Neem contact op via annet@fysio-instituut.nl
Annet werkt hierin ook veelal samen met de POH GGZ van de huisarts
Wilt u meer weten over SOLK en de rol van Proscoop bij projecten? Neem contact op met onze adviseur Nelli Kossenko.