Positieve Gezondheid in de praktijk: van klacht naar eigen kracht

28 oktober 2021 2 min leestijd
  • Intro

DEDEMSVAART – Uitgaan van veerkracht en eigen regie. Dat is waar Positieve Gezondheid over gaat. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk in de praktijk? Een kijkje in de keuken bij Buurtzorg Dedemsvaart.

Succesvolle aanpak

Laagdrempelig contact en het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Dit levert Positieve Gezondheid op voor het echtpaar Bakker, dat hulp kreeg van twee Buurtzorgverpleegkundigen uit Dedemsvaart, Antoinet en Gerlinde. Het echtpaar kijkt met volle tevredenheid terug op de geboden ondersteuning en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Van klacht naar eigen kracht

Na het ziekenhuisverblijf van de heer Bakker, kregen hij en zijn vrouw hulp aangeboden van Buurtzorg. Antoinet en Gerlinde kozen voor een coachende aanpak, waarbij eigen regie centraal staat. ‘Verder kijken dan de klacht, maar juist uitgaan van de eigen kracht van de cliënt’, aldus de Buurtzorgverpleegkundigen.

Het mes snijdt aan twee kanten

Aanvankelijk werd door Buurtzorg veel tijd in instructie en begeleiding gestoken. Het vraagt een heel andere manier van werken voor de zorgverlener. Met als uiteindelijke doel: zelfredzaamheid en veerkracht voor de cliënt. De tijdsinvestering verdient zich terug en levert enorm veel op voor zowel Buurtzorg als de betrokken cliënten. Veel cliënten ervaren deze coachende aanpak positief: ze voelen zich veelal zelfverzekerder en blijer.

Bekijk de hele video waarin het echtpaar Bakker en de Buurtzorgverpleegkundigen hun ervaringen delen.

De rol van Proscoop

Proscoop speelt een belangrijke rol binnen de Positieve Gezondheid. Samen met Alfa College en Vitaal Vechtdal kwam bovengenoemde aanpak tot stand. De missie van Proscoop is om Positieve Gezondheid in de regionale eerstelijnszorg en sociale domein te stimuleren. Dit doen we door onze kennis te delen en ondersteuning te bieden. Lees hier meer over Proscoop en het thema Positieve Gezondheid.

Meer informatie over Positieve Gezondheid

Weten hoe Positieve Gezondheid uw cliënten en organisatie kan helpen in de praktijk? Wilt u vrijblijvend meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met adviseur Henk Bloten.

Meer post

Arnhem Positieve Gezondheid

Terugblik bijeenkomst Beweging Positieve Gezondheid regio Arnhem – het andere gesprek: tips, taal en tools

Dinsdagmiddag 11 juni 2024 vond de derde bijeenkomst van de Beweging Positieve Gezondheid regio Arnhem plaats bij de Kookplaats in…

Salland Vechtdal Zwolle Positieve Gezondheid

Positief Gezond IJsselland: Brede Blik op Gezondheid voor een Betere Toekomst

Een terugblik en vooruitblik van de afgelopen drie jaren Drie jaar geleden zijn Proscoop, GGD IJsselland en provincie Overijssel, samen…

Arnhem Burgerparticipatie Positieve Gezondheid Integraal Zorg Akkoord

Verbinding in de wijk – regio Arnhem

In de zoektocht naar het creëren van gezondere wijken staat één cruciaal element centraal: de naadloze samenwerking tussen zorg, welzijn,…