Janet Huizer verlaat Proscoop en blikt trots terug

22 december 2021 4 min leestijd
  • Intro

Janet Huizer sluit op 1 januari 2022 haar werk in de zorg én bij Proscoop af. Het beëindigen van haar werkende leven betekent een nieuw begin. Deze gloednieuwe start ziet ze met vertrouwen tegemoet. Ook kijkt ze met trots naar wat ze achter zich laat. Wat betekende het werk voor haar en hoe ziet ze haar toekomst tegemoet? Een interview met een bevlogen en betrokken manager met hart voor de zorg.

Zingevend, inspirerend en met plezier

Janet: Ik heb altijd vanuit mijn drijfveren, met een grote betrokkenheid en motivatie gewerkt. Voor mij is werk met een maatschappelijke impact belangrijk en ik vind dat Proscoop daar een waardevolle bijdrage aan levert. Daar heb ik de laatste 13 jaar van mijn werkbare tijd aan gewerkt met als belangrijke gebeurtenis de fusie tussen Caransscoop en Progez. Dat verschil maken – zingevend, inspirerend en met plezier werken – die maatschappelijke impact, de collega’s dat ga ik straks missen.

Patricia, adviseur-HRM: ‘Janet is een enorm positief en mooi mens. Ik kon fijn met haar sparren.  Ik ga haar erg missen als collega.’

Fusie en zelforganisatie

Janet heeft een belangrijke rol gespeeld in het fusietraject en de in herstructurering en herinrichting van Proscoop. ‘Ik ben er trots op dat we dit tot een mooie organisatie hebben gebracht en dat ik daar een belangrijke faciliterende rol in heb gehad.

Janet zag de managersrol veranderen: In de loop van de jaren is er meer ‘afstand’ gekomen tussen management en teams. De zelfstandigheid van teams (vanuit de zelforganisatie) is veel groter geworden en daarmee is de aansturing vanuit management veranderd. Ik zie vooral dat Proscoop meebeweegt en doorgroeit, vaak voor de troepen uitloopt en gangmaker is in nieuwe ontwikkelingen. Zo worden er adviseurs aangenomen met een andere achtergrond dan in het verleden en is er meer ruimte voor transformatie, ontwikkeling en andere vaardigheden bij Proscoop dan tien jaar geleden.

Arie, directeur/bestuurder: ‘Betrouwbaar, energiek, positief, verbindend, zorgvuldig, stevig op inhoud en zacht op de relatie.  Zo heb ik Janet de afgelopen 13 jaar ervaren in onze samenwerking, haar bijdrage aan de doelstellingen en de doorontwikkeling van Proscoop. Heel veel dank daarvoor!’

Gezondheid, leefstijl en eigen regie

Dat er veel is veranderd behoeft weinig uitleg. Janet haalt een mooi voorbeeld aan: Eén van de eerste dingen die ik destijds nog als adviseur deed, was een project begeleiden dat ging over hoe we veilig konden mailen. Nu gaan we in programma’s samen het gesprek aan over hoe we een brede, integrale kijk op gezondheid inspirerend in de regio brengen. Gezondheid als wenkend perspectief voor leefstijl en eigen regie.

Ik wil hier Bregje noemen, een adviseur die ons op jonge leeftijd is ontvallen. Zij is voor mij een grote inspirator geweest; Zij was het voorbeeld van het perspectief op gezondheid hebben terwijl ze ook ziek was. Ze keek naar wat ze nog kon, genoot ervan en heeft er alles uitgehaald wat erin zat.

Een nieuwe fase breekt aan

En nu dan met – vervroegd – pensioen? Wat brengt de toekomst? Janet:  Ik ben nog niet zo toe aan pensioen. Allereerst ga ik samen met (echtgenoot) Leo, als de maatregelen het toestaan, een paar weken op reis. Reizen, even niks en vanuit die rust weer verder kijken, dat is wat ik voor ogen heb. Ik zie wel wat er op mijn pad komt en als dat een interim-klus is of iets bestuurlijks, sluit ik niet uit dat ik er ja op zeg.

Kyra, adviseur: ‘Janet is verbindend en meedenkend en dat is écht zichtbaar geweest binnen Proscoop. Ik bedank haar voor haar openheid, oprechte interesse en dat ze mij altijd een luisterend oor bood!’

Opvolging

Jeanette Lezwijn start 1 januari 2022 als manager met aandachtsgebied kwaliteit en innovatie en als manager voor de regio Apeldoorn, Zutphen, Achterhoek, Zwolle, Salland en het Vechtdal. Marijke Maalderink start per 1 februari 2022 als manager met aandachtsgebied bedrijfsvoering en als manager voor de regio Arnhem, Drenthe en Flevoland. Beiden volgen Janet op.