Een van de elementen van populatiegericht werken is burger centraal of burgerparticipatie. In programma’s en projecten werkt Proscoop samen met o.a. de burger aan gezondheid. Door de burger te betrekken we ervoor dat zijn/haar behoefte goed aansluit bij het zorgaanbod. Adviseur Rudie van den Berg zag het element op verschillende manieren in haar werkweek terugkomen en deelt haar inzichten graag met u.
‘Week 45: een ouderwetste werkweek, maar nieuwerwets want met erg veel burgerparticipatie. We doen inmiddels allen op eigen manier best veel met ‘betrekken van de burger’.
Maandagavond
Een live bijeenkomst van het oncologienetwerk Apeldoorn over kanker, intimiteit en seksualiteit. Goede bijeenkomst, met prachtige bijdrage van een ‘burger’. Zij vertelde over haar ervaringen na borstkanker en borstamputatie: ‘wat doet dat met je, hoe reageren professionals, wat doet dat met mij, met mijn seksualiteit, met mijn relatie, wat zouden mijn wensen en behoeften zijn hierin’. Vervolgens vanuit het netwerk gekeken naar ‘wat kan beter’.
Mooi en zo waardevol.
Woensdagavond
Een webinar SOLK en jeugd Apeldoorn. Mooie online bijeenkomst in de avond.
Ook hier weer ervaringsdeskundige betrokken: filmpje van tevoren opgenomen van een vader met kind van 12 met ‘SOLK’: zijn ervaring van de reis langs de vele professionals, vele onderzoeken en de constatering dat je als ouders eigenlijk twee gezichtspunten hebt, maar geen behandelaar bent. De vader was ook aanwezig bij het ZOOM-webinar en reageerde op vragen en uitlatingen van aanwezigen (Dit webinar is binnenkort terug te kijken).
Mooi en zo waardevol.
Donderdag
Op naar de Jaarbeurs Conferentie 10 jaar IPH: ‘Health as the ability to adapt and self-manage’. Samen met vele sprekers en workshops ‘op weg naar een veerkrachtige samenleving’. Zeer inspirerend. In Nederland is dit verder ontwikkeld in Positieve Gezondheid; in Canada door Alex Jadad in Trusted Networks. ‘Trust as a social emotion’.
Mooi en zo waardevol.
In Utrecht heb ik een VR-bril op gehad in kader van ander soort patiëntreis (in ambulance naar het ziekenhuis en wat je dan allemaal meemaakt, allemaal in virtual reality), in kader van ‘en toen werd je zelf ziek’. Ook weer de burger centraal. Of was het de dokter als burger centraal?
Mooi en zo waardevol.
Als klap op de vuurpijl Machteld Huber met haar officiersbenoeming (!) en dansen met 300 mensen in de zaal, als struisvogels met hoofd in t zand, in afwachting van andere coronaregels. Wat ik daarnaast heel erg bijzonder vond, was dat Machteld Huber de sprekers trakteerde op het boek ‘Amsterdam’ van Russell Shorto. Ze vertelde dat het Descartes was in de gouden eeuw, die de scheiding aanbracht tussen ‘lichaam en geest’, en dat wordt in dat boek beschreven. Ze voelde het als een soort van ereschuld om te zorgen dat lichaam en geest weer bij elkaar komen, o.a. via Positieve Gezondheid.
De burger, inwoner, mens als geheel, gestuurd vanuit ‘trusted networks’… een ander tijdperk?
Mooi en zo waardevol.’