De Achterhoek Rookvrij Challenge: bewustwording rookvrije organisatie

23 februari 2022 2 min leestijd
  • Intro

Op maandag 6 september 2021 was het zover. Bijna 18 Achterhoekse organisaties gingen met elkaar de uitdaging aan om een rookvrije werkomgeving te creëren, dat gedragen wordt door de hele organisatie. Samen met de kennis en ervaring van andere organisaties.

De challenge

Tijdens de uitdaging kregen de organisaties

  • wekelijks interessante opdrachten
  • een pakket met materialen, waaronder stoeptegels en borden.

Eén van de opdrachten was om het gesprek aan te gaan met rokers in de organisatie. Deelnemers gaven aan dit zeer waardevol te vinden en hier anders geen tijd voor te nemen. De interactieve webinar ‘onderweg naar jouw rookvrije werkomgeving’ (in samenwerking met NOG Fitter en Vitaler) met bijdrages van Reina de Kinderen van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en Floor van den Brand van Universiteit Maastricht werd goed ontvangen.
Een aantal bedrijven heeft ook een voorlichting ontvangen voor rokers in de organisatie. Tijdens de voorlichting kregen deelnemers inzicht in de voordelen van het stoppen, tips over hoe je kan stoppen en hoe je dit ook vol kan houden.

Bijdrage aan bewustwording van de rookvrije organisatie

Deelnemers geven aan dat de challenge vooral heeft bijgedragen aan de bewustwording rondom roken en de rookvrije organisatie, het heeft aangezet tot acties. De volgende keer zouden de deelnemers graag nog meer interactie zien tussen de deelnemers en ondersteuning bij hoe het gesprek aan te gaan binnen de organisatie.

Hoe nu verder?

De werkgroep Achterhoek Rookvrij*  kijkt op dit moment hoe de opdrachten van de challenge blijvend aangeboden kunnen worden aan organisaties en bedrijven in de Achterhoek. De ervaringen van de deelnemers aan de challenge zijn hierin meegenomen. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Stuur een e-mail naar info@achterhoekrookvrij.nl.

Wat doet Proscoop

Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken, kan de gezondheid van een grote groep Nederlanders verbeteren. De Rijksoverheid heeft een Nationaal Preventieakkoord afgesloten, waarin afspraken staan over de aanpak van deze leefstijlthema’s. Proscoop onderschrijft dit preventieakkoord en adviseert in én ondersteunt bij programma’s en projecten in de regio bij deze leefstijlthema’s. Onze adviseur Dorien van der Wal is projectleider binnen het project ‘Achterhoek Rookvrij’.

*Achterhoek Rookvrij is een initiatief van alle Achterhoekse gemeenten, GGD NOG, Iriszorg, huisartsen, Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis. Bekijk meer informatie op www.achterhoekrookvrij.nl