Werken bij Proscoop betekent je inzetten om de zorg voor inwoners in de regio te versterken. Dit is wat Nanienke Balster (links) en Renée Struijk (rechts) aansprak, toen zij bij Proscoop solliciteerden. Dit is niet het enige wat zij gemeen hebben. Beide deden een soortgelijke studie en waren werkzaam als zorgprofessional in de gehandicaptenzorg. Inmiddels werken zij als adviseurs in de regio’s Drenthe en Flevoland.
Warm welkom
“Ik kreeg een heel warm welkom, dat was een fijne eerste kennismaking met een organisatie die in ontwikkeling is en een mooie ambitie heeft.” zegt Renée. Nanienke vult aan: “Ik zie veel gemotiveerde collega’s met een hart voor de zorg, leuk om daar een onderdeel van uit te mogen maken en van te kunnen leren!”
Renée: “Ik werd ontzettend enthousiast van de vacature omdat er binnen de zorgsector van alles speelt en Proscoop zich inzet om zorg toekomstbestendig te maken. Mijn hart ligt in de zorg en ik denk dat er nog heel veel winst te behalen valt op verschillende gebieden. Ook het denken vanuit positieve gezondheid sluit goed bij me aan.”
Proactief in plaats van reactief
Renée: “Ik vind het leuk om projectmatig te kunnen werken, dus het uitvoeren van projecten in de zorg past helemaal bij me. Fijn om daarmee een bijdrage te leveren om zorg betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen. Dit tijdperk maakt ons meer bewust van proactief handelen in plaats van reactief. Dus voorkomen door te versterken en behouden van dat wat goed gaat. Een andere drijfveer is om met elkaar anders te leren denken: neem je lijf serieus en zorg hier goed voor. Dat doet lang niet iedereen.”
Nanienke: “Ik wil een bijdrage leveren aan toekomstbestendige zorg. We weten allemaal dat op deze wijze de zorg niet houdbaar is en de oplossing voor deze complexe puzzel bestaat uit verschillende stukjes. Denk aan het duurzaam inzetten van zorgverleners, eigen regie beleggen bij burgers, inzet van data en benutten van digitale zorg ter ondersteuning.”
Samenwerking als basis voor uitdagingen binnen de zorg
Renée: “In mijn voorgaande banen werkte ik vooral op individueel niveau. Fijn om mijn ervaringen nu voor een grotere groep in te kunnen zeten en bij te dragen aan het grotere geheel. De uitdagingen waar we voor staan in de zorg: vergrijzing, tekorten, hoge werkdruk, daarover denk ik graag mee. Alles om de zorg betaalbaar, toegankelijk en efficiënt te houden.”
Nanienke: “Als voormalig zorgprofessional werk ik graag aan houdbare zorg. Zowel binnen Proscoop als betrokken partijen zie ik veel mensen met dezelfde motivatie, mooi om te zien!”
Innovaties en verbeteringen ondersteunen
Nanienke: ”Er zijn veel mooie initiatieven, gelijktijdig is het ook belangrijk om kritisch om te gaan met zorggelden. Proscoop kan hier een goede rol in vervullen door domein- en regio-overstijgend te werken aan succesvolle verandertrajecten. Helaas is er door de hoge werkdruk binnen de zorg vaak weinig ruimte voor innovaties en verbeteringen. Ik hoop daar vanuit Proscoop een ondersteunende rol in te kunnen vervullen.”
Renée: “Proscoop is op veel gebieden actief hierdoor kun je voor een breder publiek of doelgroep van betekenis zijn.”
Nanienke: “Voordat ik bij Proscoop aan de slag ging, werkte ik zesenhalf jaar bij een IT-leverancier, om een brug te slaan tussen zorgprofessionals en techneuten. Daarnaast heb ik een achtergrond als zorgverlener. Binnen de publieke gezondheid heb ik organisaties geholpen met het op de juiste manier inzetten van software en data, ten behoeve van de zorgprofessionals. Door deze achtergrond heb ik veel geleerd over de uitdagingen en kansen binnen de zorg. Digitalisering en data hebben veel potentie om de zorg te verbeteren. Dit vraagt echter om verandering: een interessante puzzel waarmee ik mij binnen Proscoop graag blijf bezighouden.”
Nanienke: “Wat een leuke en enthousiaste club mensen! Een diverse groep, in zowel achtergrond als leeftijd. Ik heb een warm welkom ervaren.”
Het verschil maken
Nanienke: “Door het werken met de publieke gezondheidszorg ken ik het belang van preventie. Het is van toegevoegde waarde om aan de voorkant de eerste en tweede lijn te ontlasten en zeker ook de gezondheid van de burger te bevorderen.”
Renée: “Ik ben meer dan 15 jaar werkzaam in de zorg. Ik spreek de taal. Graag wil ik een bijdrage leveren aan projecten die ertoe doen. Het moet aansluiten bij de doelgroep. Niet opgelegd van bovenaf, maar de mensen meenemen om samen te komen tot een andere kijk op zorg.”
Nanienke: “Het is echt zonde om opnieuw het wiel uit te moeten vinden.”
Renée: “Vanuit de basis wil ik mensen verbinden en samen stippen op de horizon zetten Partijen bij elkaar brengen die elkaar versterken door goed te luisteren. Analytisch denken en een gedegen plan maken. Dat is wat ik meebreng. Ik vind het fijn om voor een grotere groep van betekenis te kunnen zijn. Bij mijn eerdere werkgever was ik daar ook altijd naar opzoek: wat leren we van deze individuele casus, hoe kunnen we dat geleerde inzetten voor anderen en vertalen naar het (bredere) werkveld?”
Renée: “Collega’s zijn ontzettend enthousiast en gepassioneerd in dit vakgebied. Daarnaast hebben zij veel kennis en de kwaliteiten om goed aan te kunnen sluiten en door te pakken.”
Blik naar de toekomst
Renée: “Ik kijk uit naar nieuwe ontmoetingen, mooie samenwerkingen en projecten voor een duurzame en toekomstbestendige zorg die voor ons allemaal toegankelijk is en blijft.”
Nanienke: “Daar sluit ik mij bij aan. We maken graag kennis met alle betrokken partijen binnen en buiten de regio om goed te snappen wat er speelt. Ik ben een koffieliefhebber dus plan graag wat koffiegesprekken in.”