Samenwerken met impact in Centraal Gelderland – Een regionale aanpak voor sterke eerstelijnszorg

3 juli 2025 4 min leestijd
  • Intro
  • Kracht samenwerking
  • Gebiedsgerichte aanpak
  • Toelichting
  • Impact
  • Rol Proscoop
  • Verbinding
  • Meer informatie

Samenwerken in de zorg klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het vaak best een uitdaging. Zeker in de eerstelijnszorg, waar veel verschillende professionals betrokken zijn. In de regio Centraal Gelderland wordt daar actief aan gewerkt binnen het project Versterking Eerstelijnszorg.

De kracht van regionale samenwerking in de eerstelijn

Liane Ermstrang (projectleider) speelt hierin een centrale rol. Zij werkt aan het opzetten van hechte wijkverbanden en het versterken van de eerstelijns samenwerking in de regio.

Vanuit Proscoop zetten Jojanneke Diemers en Nelli Kossenko zich in om verschillende paramedische en niet-paramedische beroepsgroepen (zoals de GGZ) te ondersteunen bij het opzetten van monodisciplinaire samenwerkingen. Daarmee dragen ze bij aan het versterken van de eerstelijnszorg in de regio. Samen met Liane Ermstang en Piet van Meijeren (directeur bij EenPlus) werken zij ook aan het realiseren van een regionale, multidisciplinaire samenwerking. Ze helpen zorgprofessionals om beter samen te werken — binnen hun eigen vakgebied én daarbuiten. In dit artikel delen Liane en Jojanneke hun ervaringen en inzichten.

Gebiedsgerichte aanpak in Centraal Gelderland

Liane steekt meteen van wal: “Het project is in Centraal Gelderland ingericht met een duidelijke gebiedsgerichte aanpak,” vertelt ze enthousiast. “We werken in vijf subregio’s, elk met een eigen projectleider. In die gebieden willen we tussen 2024 en 2026 tot ongeveer 25 hechte wijkverbanden oprichten, waarin  huisartsen, wijkverpleging, apotheken en het sociaal domein een kernteam vormen in de wijk. Zij zijn aanspreekbaar, bespreken ontwikkelingen en maken afspraken met verschillende partijen daar waar nodig. Daarnaast is er het streven om in 2026 een regionaal eerstelijns samenwerkingsverband te hebben.

Samenwerking uitgelegd per subregio

In Centraal Gelderland werken we aan sterke eerstelijnszorg, dicht bij de inwoner. De regio is verdeeld in vijf subregio’s, elk met een eigen projectleider. Samen bouwen we aanongeveer 25 hechte wijkverbanden (2024–2026), waarin huisartsen, wijkverpleging, apotheken en het sociaal domein samenwerken

De vijf subregio’s zijn:

  • Arnhem Stad
  • Overbetuwe & Lingewaard
  • Westervoort, Duiven & Didam
  • Rheden, Rozendaal & Renkum
  • Zevenaar & Doesburg

Van inventarisatie naar impact         

Liane vertelt verder over de impact van dit project op de samenwerking in de regio Centraal Gelderland. “Wat we met dit project hebben bereikt is dat het eerstelijns perspectief goed vertegenwoordigd is in de regio,” vertelt zij. “We zijn gestart met een inventarisatiefase en inmiddels zijn we in alle vijf gebieden actief met het opzetten van hechte wijkverbanden. Dat gaat zorgen voor meer samenwerking in de wijk, aanspreekbaarheid van de eerstelijnszorg in de wijk en in de regio.

“We kunnen het beter met elkaar dan afzonderlijk van elkaar.”

 

Liane Ermstrang – projectleider Versterking Eerstelijnzorg

De rol van Proscoop

Proscoop vervult een adviserende en ondersteunende rol in het project Versterking Eerstelijnszorg. Adviseurs Jojanneke Diemers en Nelli Kossenko zijn niet de enige twee ‘Proscopers’ die nauw betrokken zijn. Sinds juni 2024 is Geeske van Asperen directeur-bestuurder van Proscoop lid van de adviesgroep. Vanuit haar rol bewaakt zij de strategische koers van Proscoop en stimuleert zij samenwerking tussen zorg- en welzijnspartijen. Met haar brede ervaring in de zorg en het sociaal domein draagt zij bij aan de duurzame inbedding van projecten zoals Versterking Eerstelijnszorg in Centraal Gelderland.

Verbinding in de praktijk

De samenwerking met Proscoop wordt door Liane en Jojanneke als zeer prettig ervaren.  “Wat ik heel prettig vind, is dat we vaste contactpersonen hebben,” zegt Liane. “Er zijn korte lijnen en we hebben elkaars rollen goed scherp. Het contact is laagdrempelig, wat prettig werkt.”

Ook Jojanneke herkent dat: “We vullen elkaar goed aan. Er is een goede wisselwerking, waarbij we elkaar versterken.” Het feit dat Proscoop in meerdere regio’s actief is, brengt volgens Liane bovendien waardevolle inspiratie en inzichten met zich mee. De kennis van de regio maar ook de expertise in samenwerking zijn van grote meerwaarde.

Voor de komende jaren ligt de gezamenlijke focus op het versterken van wijkverbanden, het organiseren van paramedici en het versterken van de verbinding met het sociaal domein. Op die manier wordt er gezamenlijk gebouwd aan duurzame samenwerking en een toekomstbestendige eerstelijnszorg.

“Als je belangen naar elkaar uitspreekt, heb je al veel gewonnen.”

 

Jojanneke Diemers – adviseur Proscoop

Meer informatie

👉 Benieuwd hoe Proscoop ook in jouw regio kan ondersteunen bij samenwerking in de eerstelijnszorg? Neem contact op!

Ook digitale ondersteuning speelt een rol in het versterken van de samenwerking in de regio. Lees hoe de Samenwerking.app hierin bijdraagt aan betere afstemming in de eerstelijnszorg.
👉 Samenwerking binnen eerstelijn versterken met de Samenwerking.app

Meer post

Centraal Gelderland Versterking Eerste lijn Digitale Zorg

Samenwerking binnen eerstelijn versterken met de Samenwerking.app

Samenwerken in de zorg vraagt om vertrouwen, eigenaarschap en inzicht. In Centraal Gelderland ondersteunen adviseurs Nelli Kossenko en Jojanneke Diemers…

Versterking Eerste lijn

Samen sterker dan alleen

Gezondheid begint lokaal. Juist op regionaal niveau kunnen we samen gezondheidsvraagstukken aanpakken en werken aan een (positief) gezonde leefomgeving. Alles…

Zwolle Versterking Eerste lijn

Zicht op de eerstelijn in Zwolle

De Versterking organisatie Eerstelijn draait om betere samenwerking, minder werkdruk en toegankelijke zorg. Mooie ambities, maar in de praktijk is…