“Datagedreven werken aan de (mentale) gezondheid van alle Drenten” is het doel van het nieuwe initiatief Datawerkplaats Mentale Gezondheid. Dat er behoefte is aan een dashboard over mentale gezondheid, dat een stap vérder gaat dan “gewoon” een online verzamelplaats van data, bleek uit het aantal aanmeldingen voor het webinar. Maar liefst 150 professionals uit wetenschap, beleid en praktijk waren digitaal aanwezig. De belangstelling reikte tot buiten de Drentse grenzen: ook uit andere regio’s waren belangstellenden aangehaakt om zich te laten inspireren.
Tijdens dit uur werd ingezoomd op het belang en de voortgang van het dashboard. Zo werd het belang van een datagedreven gezondheidsbeleid uit de doeken gedaan. Daarnaast werd verteld wat men kan verwachten van de Datawerkplaats. Natuurlijk was de toelichting van het droombeeld Datawerkplaats Mentale Gezondheid daar een onderdeel van.
Waarom een Datawerkplaats?
Hans Kox (directeur Publieke Gezondheid GGD Drenthe) vertelt over de aanleiding van dit dashboard: “De cijfers over mentale gezondheid in Drenthe deden ons schrikken. Hier moet echt onze aandacht liggen. Gelukkig zijn er veel partijen in Drenthe die hiervoor hun nek willen uitsteken”.
Arie Jongejan (directeur Proscoop) vult aan: “In het verleden maakten wij rapporten die inzicht gaven in een bepaalde doelgroep. In de fasen erna ontstonden er websites met informatie. We willen nu een stap verder gaan: een gezamenlijke datawerkplaats waarin we samenwerken met mensen uit wetenschap, beleid en praktijk.”
Kansen en uitdagingen binnen de werkplaats
Voorkomen dat mensen ziek worden of zorg nodig hebben. Dit is een grote uitdaging waar wij met zijn allen voor staan. Op de juiste manier data inzetten is hierbinnen een waardevol middel.
Hans Kox vertelt: “We hebben nog aardig wat te leren over datagebruik in de praktijk. Hoe kom je tot een geïntegreerde data-infrastructuur? Hoe ga je data vervolgens op een goede manier gebruiken in de praktijk?”
Als antwoord beschreef Maarten den Braber, oprichter Population Health Data NL (PHDNL), de kansen en uitdagingen bij datagebruik en samenwerken. De ontwikkelingen in Drenthe plaatste hij in een breder perspectief. Hij gaf de Datawerkplaats onder andere de volgende tips mee:
- Redeneer vanuit een concreet probleem: waar lopen de burgers in regio X tegenaan?
- Leer van ontwikkelingen die elders plaatsvinden (bijvoorbeeld GeRDA in de Achterhoek)
- Er is geen pasklaar recept: het gaat om leren en bijsturen
- Begin met de partijen bij wie er enthousiasme is voor een initiatief
Wil je alle tips weten die Maarten ons gaf? Kijk dan hier het webinar terug >>
Data is niet het doel maar een middel
Met data kun je eenvoudig de ontwikkelingen binnen een populatie in kaart brengen. Je krijgt inzichten in kansen en mogelijkheden die beslissingen ondersteunen. Zo krijg je uiteindelijk inzicht in het effect van bepaalde interventies. “Maar”, geeft Maarten den Braber aan: “data is geen doel op zich, maar een middel om te komen tot de juiste dialoog”
“Welke vragen leven er in de praktijk, waar zijn we nieuwsgierig naar?” Volgens Esther Huisman (epidemioloog GGD Drenthe) is deze vraag leidend binnen de Datawerkplaats. “Met de betrokken partijen hebben wij de kans data en kennis bij elkaar te brengen en zo beter inzicht te krijgen in een populatie.” Door deze kans kunnen wij de wachttijden binnen de GGZ concreet aan gaan pakken.
Hoe nu verder?
De ontwikkeling van het dashboard is loopt waarvoor er nu drie (aan elkaar verbonden) werkgroepen binnen dit initiatief bestaan:
- Mentale Gezondheid: vraagformulering en validatie van ontwikkelde dataproducten door betrokkenen uit wetenschap en de praktijk
- Data Science: ontwikkeling interactief dashboard door dataspecialisten
- Kennisdeling: relevante stakeholders informeren over het proces en gemaakte keuzes
Enkele feiten op een rij
Datawerkplaats Mentale Gezondheid bestaat op dit moment uit GGD Drenthe, Accare, GGZ Drenthe, VNN, Dokter Drenthe, Gemeente Emmen, RGOc, UMCG, Lifelines, Population Health Data NL en Proscoop. De Datawerkplaats wordt ondersteund door Hi!Noord, dat de transitie van zorg naar gezondheid in Noord-Nederland versnelt.