Workshopsoverzicht Inspiratiedag Mentaal Gezond IJssel Vecht

Hieronder vind je het overzicht van het verschillende aanbod in workshops tijdens de inspiratiedag Mentaal Gezond IJssel Vecht op dinsdag 26 november.

Lees deze workshops goed door:  op het event geef je de keuze door en krijg je een kaartje voor toegang tot de workshop van je keuze.

NummerWorkshops
1Psychisch Gestoord Producties

Workshopleiders: Nicky & Daniëlle Psychisch Gestoord Producties

We gaan in gesprek over het inzetten van eigen ervaringen in je werk, en de mogelijke worstelingen die je hierbij tegen kan komen. Ook is er alle ruimte om vragen te stellen over de voorstelling 'Groeten uit de GGZ', psychosociale hulphond Nola en het doel van Psychisch Gestoord Producties. Uiteraard is iedereen ook welkom om eigen ervaringen met betrekking tot gerelateerde thema's te delen.
2Aandacht voor zingeving

Workshopleider: Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (Regiodirecteur Noordoost Leger des Heils, HBO theoloog)

Er zijn tal van momenten in het leven te noemen waarin levensvragen levensgroot opdoemen en medische zorg alleen geen of onvoldoende uitkomst biedt. Vragen naar de zin van het leven en de zin van lijden vragen aandacht. Maar hoe geef je in de (zorg)praktijk van alledag aandacht aan zingeving? Welke woorden en vormen gebruik je daarvoor? Hoe sluit je aan bij de geleefde ervaring van cliënten? Hoe kom ik tot de kern? In deze workshop worden handvatten aangereikt, met theorie en praktijk.
3Echte Menselijke Verbinding. Gewoon zó!

Workshopleider: Pien van Huet


Deze workshop creëert een ruimte waarin echte verbinding kan ontstaan. Voorbij het oeverloze gepraat over ''hoe het zou moeten én hóe we iets kunnen veranderen, doen we het gewoon. Punt!'' Via beeld wordt een inleiding gegeven. Met interactieve oefeningen, zoals een aangepaste versie van het 'Over de Streep'-spel, nodig ik de deelnemers uit naar elkaar te luisteren. We zullen werken aan het doorbreken van muren die ons vaak gescheiden houden, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
4Transfertafel regio IJssel/Vecht - Succes gegarandeerd!

Workshopleiders: Roel van Tienen, coordinator Transfertafel Vechtdal, programma manager GGZ bij Medrie Maaike Heijnis, coördinator Transfertafel Zwolle, klinisch psycholoog bij Dimence

Heb je als zorgprofessional ook te maken met mensen die in de GGZ tussen wal en schip vallen? Of met mensen met complexe psychische problematiek waarbij het niet lukt om de juiste zorg of ondersteuning te organiseren? Kom dan kennismaken met de Transfertafels in regio Ijssel-Vecht. Ontdek wat dit voor jou en voor de mensen die vastlopen in de GGZ kan betekenen. Je ontmoet de coördinatoren, kan al je vragen stellen en weet na de workshop hoe je een casus kan inbrengen aan de Transfertafel.
5Peer-to-peer support bij @ease; voor en door jongeren in Zwolle.

Workshopleiders: Projectleider/professional en jongere vrijwilligers.

Stichting @ease is er speciaal voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar die behoefte hebben aan een luisterend oor. Jongeren kunnen vrijblijvend binnenlopen of chatten. Via een gesprek met leeftijdsgenoten (peer-to-peer support) kunnen vragen en zorgen besproken worden: altijd gratis, anoniem als jongeren dat willen, zonder wachtlijst en zo laagdrempelig mogelijk! Onze jongeren vertellen jullie graag over het belang van @ease en het belang van peer-to-peer support. Daarnaast willen we jullie graag enthousiasmeren en inspireren over ons project!
6Normaliseren, gewoon normaal doen!?

Workshopleiders: Sanne de Kreij, Arts Maatschappij en Gezondheid, Jeugdarts KNMG, GGD IJsselland

De Regionale Kenniswerkplaats Jeugd IJsselland heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan op het thema normaliseren, samen met jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers. We nemen jullie graag mee in de resultaten van deze onderzoeken en gaan hierover graag met jullie in gesprek. We maken daarbij gebruik van producten die door de onderzoeks-deelnemers zijn gemaakt zoals een spel en een documentaire. Komen jullie meepraten over wat nu eigenlijk normaal is?
7 Eerste ervaringen in het verkennende gesprek

Workshopleiders: Iris Passchier, Prisma Psychologie Lian Tent, WijZ / WerV, Dimence groep . Bert Rademaker, projectl versterken GGZ, manager div GGZ

In verschillende regio's worden verkennende gesprekken gevoerd, waaronder in IJssel-Vecht en Zuid-Limburg. Als je nieuwsgierig bent naar onze ervaringen, als je een pilot wil starten of mee zou willen doen, als je bij wil dragen aan deze ontwikkeling: schrijf je in voor deze workshop! Het verkennend gesprek is een hoeksteen van de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA) over de ggz. Het is een gesprek voor mensen bij wie de huisarts verwijzing naar de ggz overweegt, en bij wie ook problemen op andere levensterreinen spelen. In het gesprek wordt in de breedte verkend waar het over moet gaan, wat het verhaal is en wat iemand wil bereiken. Het antwoord hierop kan hulp vanuit de ggz zijn, maar ook vanuit het sociaal domein of een combinatie van beide.
8Live podcastopname van Gedachtebaas

Workshopleiders: Annelynn Kooistra met een tweede host en twee gasten

In Gedachtebaas de Podcast spreken wij met jongeren over onderwerpen waar je normaal misschien niet over praat. Eenzaamheid, stress, geld, therapie, seks, pesten, gender. We praten open en eerlijk, hopen taboes te doorbreken en jou te inspireren. Met deze podcast laten wij zien dat je niet alleen bent. We worstelen allemaal en dat is helemaal oké. Tijdens deze workshop nemen wij een aflevering op van de podcast en praten wij met twee jongeren over onderwerpen waar je normaal misschien niet over praat. Vragen uit het publiek zijn welkom! Vind onze podcast op Spotify.
9Groen GGZ

Workshopleiders: Annemieke Zeegers (beleidsadviseur Dimence Groep Duursaam), Ian Mol (sociaal werker WerV), Ruby Gortworst. Daarnaast sluiten een vrijwilliger en behandelaar aan

We geven uitleg over de invloed van de natuur op ons brein. Daarnaast zullen we inspireren met voorbeelden van behandelingen in de natuur en begeleiding vanuit het sociaal domein ook gerelateerd aan de natuur/bewegen. Ook willen we het laten ervaren en zal (wanneer mogelijk weertechnisch) een deel van de workshop ook buiten plaatsvinden.
10Samen in herstel

Workshopleiders: Marco Smit

We geven een korte presentatie over het belang om naasten te betrekken in het herstel van een verslaafde en ook ruimte te bieden aan hun eigen herstel. Ook is er aandacht voor de stigma's waar verslaafden en naasten tegenaan lopen.
11Beslisboom voor verwijzingen voor AD(H)D

Workshopleiders: Jedidja Weegenaar (GZ-psycholoog Forte GGZ) & Lotte de Jong (GZ-psycholoog Forte GGZ)

Binnen de GGZ wordt een grote vraag opgemerkt voor diagnostiek naar AD(H)D, zowel van cliënten als van verwijzers. Dit terwijl het zorgprestatiemodel binnen de GGZ en de toenemende zorgvraag ons dwingt om kritisch te kijken naar de mate en de vorm van psychologisch onderzoek en behandeling. In deze workshop zal de net ontwikkelde 'beslisboom verwijzen AD(H)D' worden doorgenomen die is opgesteld door collega's van de transfertafel in Zwolle. Deze beslisboom is opgesteld om verwijzers te ondersteunen bij het zoekproces naar passende zorg wanneer de vraag ontstaat of er sprake is van AD(H)D.
12volgt nog

Workshopleiders: naam workshopleider(s)

Tekst over de workshop