Zorg voor vrouwen in de overgang in regio Zutphen en omstreken

11 april 2023 2 min leestijd
  • Intro

Sinds begin dit jaar draait overgangsconsulent Janneke Heerink spreekuur in de huisartsenpraktijken in Lochem en Eefde. Huisartsen uit de gemeenten Zutphen, Lochem, Voorst, Brummen, Bronckhorst en Berkelland kunnen vrouwen met overgangsklachten naar haar verwijzen. Door deze samenwerking kunnen vrouwen eerder en dichterbij huis voorlichting en behandeling ontvangen.

Het initiatief voor de samenwerking is genomen door Anneloes Smits, huisarts in Eefde, samen met Anne Roelofsen, huisarts te Lochem vanuit ZorgSamen. Samen met de initiatiefnemers, HOOG regio Zutphen, FEMM vrouwenzorg en Proscoop is het project ‘Zorg voor de overgang’ dit jaar gestart. Eind 2023 worden de resultaten van het project met behulp van registraties en vragenlijsten geëvalueerd.

De juiste zorg eerder en dichterbij

Vrouwen die overgangsklachten ervaren kunnen contact opnemen met de huisartsenpraktijk. De doktersassistent bespreekt dan de mogelijkheden met de patiënt, waaronder het spreekuur van de overgangsconsulent. De overgangsconsulente is gespecialiseerd in overgangsklachten en kan vrouwen meer doelgericht begeleiden. De kosten voor de overgangsconsulent vallen vaak onder de aanvullende verzekering of worden door de werkgever vergoed.

De huisarts ontzorgd

Door inzet van de overgangsconsulent kan de huisarts mogelijk worden ontzorgd. De overgangsconsulent werkt daarbij nauw samen met de gespecialiseerd huisarts Uro-gynaecologie, Anneloes Smits. Anneloes vertelt: “De overgang is een natuurlijke fase waar veel vrouwen weinig last van hebben, een derde van de vrouwen hebben echter wel hinderlijke klachten en modderen vaak wat aan. Goede voorlichting en advies en ook tijdelijke behandeling met hormonen is van deze tijd. Nederland loopt hiermee achter op andere landen. Gelukkig hebben we in onze regio een manier gevonden om vragen van vrouwen te beantwoorden en goede behandeladviezen te geven in samenwerking met de huisarts.”

Overgangsklachten

Veel vrouwen herkennen klachten als opvliegers, nachtelijk zweten en menstruatieklachten als symptomen van de overgang. Naast deze klachten kun je ook denken aan: geheugen en concentratieproblemen, hoofdpijn, slaapproblemen en vermoeidheid, stemmingsklachten die te maken kunnen hebben met de overgang. Dit kan het dagelijks functioneren van een vrouw sterk beïnvloeden. Daarnaast heeft de overgang ook consequenties op de lange termijn zoals een toename van het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose. Veel vrouwen zijn zich hiervan niet bewust en zoeken geen hulp.

Vanuit het project wordt ook samenwerkt met de EPD software leverancier. Hierdoor is het mogelijk om na toestemming van de vrouwen geanonimiseerd gegevens te gebruiken voor het onderzoek naar het project, dat door Proscoop wordt uitgevoerd.